Кримським дітям-сиротам «подарували посмішки» 10 Серпня 2012 14:21

До проблем ортодонтичного і загального стоматологічного здоров’я дітей-сиріт та інвалідів знову привернув увагу суспільства благодійний фонд "За здоров’я та культуру нації". Подібні заходи відбулись у Харьківському медичному університеті та в київській дитячій лікарні Охматдит. Цього разу центром доброї справи стала кафедра ортодонтії Кримського державного медичного університету ім.Георгіївського. Про це АМН повідомили у прес-службі фонду "За здоров’я та культуру нації".

Маленькі діти – хто, як не вони, найперше потребують нашої допомоги? Пригадайте, якими безпорадними бувають, як виглядають дитячі очі, коли вони звертаються за допомогою до нас – таких сильних і дорослих, які вірять у те, що ми можемо створити диво. А тепер подумайте про тих, хто не має змоги звернутись до батьків. Тому що вони не мають батьків. Або тому що не бачать їх і розраховувати на допомогу та підтримку немає від кого.

Звісно, очікувати на допомогу від держави можна, але в силу різних причин вона не здатна дати ту любов та опіку кожній дитині, святим обов’язком які є для кожного з батьків.

Давайте з вами задумаємось про майбутнє. Яким воно буде для нас? Не викликає сумнівів, що саме маленькі громадяни держави і є її майбутнім. І саме від тієї уваги, від тих зусиль, які ми прикладаємо до їх здоров’я зараз, і залежить наш з вами завтрашній день. Чи він буде сповнений надії, чи озлоблений від соціального притиску? – відповідь залежить особисто від Вас.

І тому особливо радісно, коли такі думки отримують підтримку, згуртовують навколо себе людей з різних галузей: лікарів практичної та наукової медицини, підприємців, журналістів, консолідують зусилля громадських організацій та Міністерства охорони здоров’я.

Під час проведення благодійної акції 15 лікарів-стоматологів членів АОУ взяли  участь у ортодонтичному лікуванні маленьких пацієнтів. Клінічні ситуації відрізнялись зубо-щелепними деформаціями високого ступеню тяжкості. Тому приїзд таких авторитетних лікарів, як Любов Вікентіївна Смаглюк (Українська медична стоматологічна академія, м.Полтава), Ірина Леонідівна Скрипник (НМУ ім.О.О.Богомольця, м.Київ), президент Асоціації ортодонтів України Мирослава Дрогомирецька, став чудовою нагодою для кримських ортодонтів для обміну досвідом та підвищення професійної майстерності.

П’ятеро кримських дітей-сиріт за допомогою лікарів-ортодонтів зробили перший крок у напрямку покращення стоматологічного здоров’я. Але, більш важливим є те, що вони відчули підтримку суспільства, отримали надію на здорове майбутнє, на здорову посмішку, яка дозволить їм адаптуватись у суспільстві та досягнути успіху.

Довідка: За підтримки благодійного фонду "За здоров’я та культуру нації", Асоціації Ортодонтів України, Міністерства охорони здоров’я Криму лікарями-ортодонтами обстежено 110 дітей-інвалідів та сиріт із вродженими аномаліями зубо-щелепної системи. Після аналізу їх клінічного стану відібрано 5 перших осіб для подальшого лікування.

Відбір дітей відбувся за наступними медичними показаннями:

– троє дітей з інтернату, повні сироти, з зубо-щелепними деформаціями високого ступеню тяжкості;

– двоє дітей з опікунством з вродженими аномаліями обличчя та піднебіння, мають групу інвалідності.

Всім пацієнтам встановлено високоточну незнімну апаратуру.

Середня вартість такого лікування одного пацієнта становить 10 тис грн. Апаратура надана благодійним фондом "За здоров’я та культуру нації". Подальше лікування дітей здійснюватимуть стоматологи-ортодонти Криму.

Джерело: АМН