Україні потрібен чіткий план дій, спрямований на зниження бездомності 17 Жовтня 2012 17:58

16 жовтня 2012 року Всеукраїнський благодійний фонд «Соціальне партнерство» провів прес-конференцію на тему «Безкоштовні соціальні послуги для бідних: хто їх надає і хто за них платить в Україні?», присвячену ролі в цьому процесі державних і недержавних організацій.

У заході взяли участь виконавчий директор Фонда «Відродження» Євген Бистрицький, Голова Громадської ради при Міністерстві соціальної політики Олександр Ільчук, Президент ВБФ «Соціальне партнерство» Артем Макєєв.

Сьогодні в столиці України, за різними оцінками, нараховується від 10 до 30 тисяч безпритульних. Згідно з досвідом минулих років, ця цифра зростає з приходом зими. А кількість нічліжок для безпритульних, так само як і кількість організацій, які надають допомогу безхатченкам, не збільшилась. Саме з цієї причини допомога НДО, які займаються безпритульними та кризовими людьми, зараз важлива і вкрай актуальна.

Восени 2012 року МФ «Відродження» перерахував ВБФ «Соціальне партнерство» перший транш гранту, який загалом склав 800 тисяч гривень. Програма підтримки розрахована на 1 рік. Фонд «Соціальне партнерство» в рамках гранту вже організував додаткове вуличне харчування безпритульних і малозабезпечених мешканців столиці на зимовий період за програмою «Соціальний патруль». Наразі в Києві діють 24 мобільні пункти надання соціальних послуг (на 10 більше, ніж було раніше). Силами «Соціального патруля» вдається підтримувати 900-1000 людей щоденно. Також завдяки коштам МФ «Відродження» планується покращити матеріально-технічну базу денного центру для малозабезпечених та безпритульних, куди щодня приходять від 250 до 350 бездомних і малозабезпечених мешканців столиці та отримують більше 25 безкоштовних послуг.

«Протягом 1999-2012 років Міжнародний фонд «Відродження», на додаток до своєї головної діяльності – сприяти становленню відкритого демократичного суспільства в Україні, – за рекомендацією Джорджа Сороса розвинув Антикризову гуманітарну програму. Її мета – допомога вразливим верствам населення, найбільш постраждалим від фінансово-економічної кризи. За ці роки Антикризова програма фонду надала допомоги на 40 мільйонів гривень. У тому числі лише пряма соціальна допомога таким українцям – дітям з особливими потребами, самотнім людям похилого віку, бездомним, біженцям, ромському населенню – склала 10 мільйонів 500 тисяч гривень. З них допомога саме бездомним – 1 мільйон 400 тисяч гривень», – зазначив виконавчий директор Фонду «Відродження» Євген Бистрицький.

Сьогодні в Києві серед 66 спеціалізованих пунктів допомоги безпритульним лише 12 державних, що складає 18%. Решта 82% – це недержавні організації: фонди, громадські організації, церкви різних конфесій. І половина з них – це пункти надання допомоги, організовані фондом «Соціальне партнерство».

«Проблема столиці в тому, що їй доводиться працювати з безпритульними зі всієї країни. Тому проблема безпритульності в Києві – це державна проблема, – зазначає президент ВБФ «Соціальне партнерство» Артем Макєєв. – Найважливіша проблема безпритульного – це відсутність даху над головою. Саме це питання є першим серед величезної низки решти потреб безпритульного: душі з гарячою водою, туалети, медицина, одяг…».

Більше того, в Києві немає центрів перекваліфікації безпритульних, а також соціальних квартир або гуртожитків, куди б могла потрапити бездомна людина. Подібні проекти давно існують в європейських містах і є важливим етапом повернення безпритульних до нормального життя.

Успішний європейський досвід демонструє, що муніципальні організації фінансуються (частково або повністю) за рахунок державного бюджету. Наприклад, у Франції на утримання і харчування безпритульних щорічно з бюджету виділяється близько 1,2 млрд. євро.

За словами Артема Макєєва, наявний стан речей говорить про відсутність системного та серйозного підходу до питання бездомності в Україні – відсутня стратегія та чіткий план роботи з проблемою бездомності. В Києві необхідно побудувати мережу нічліжок і денних центрів для безпритульних та кризових людей, які сьогодні з різних причин опинилися на вулиці.

Учасники прес-конференції бачать рішення проблеми в розробці та затвердженні концепції, чіткого плану дій, спрямованого на зниження бездомності в країні. За їх словами, необхідно організувати роботу з громадськими організаціями згідно з європейським принципом, що ґрунтується на соціальному замовленні.

Голова Громадської ради при Мінсоцполітики Олександр Ільчук підтримав таку позицію і висловив намір просувати через Громадську раду впровадження європейських моделей рішення проблеми.

«Ми розуміємо, що використання успішного європейського досвіду співробітництва держави та громадських організацій в нашій країні – це питання часу. Я, як голова Громадської ради при Міністерстві соціальної політики, готовий просувати подібні ініціативи і вважаю, що перерозподіл завдань з держави на громадські організації за принципом соціального замовлення – важлива складова реформування соціальної інфраструктури
країни», – заявив Олександр Ільчук.

Інформація надана ВБФ «Соціальне партнерство»