Президент АБУ Олександр Максимчук: «Благодійництво має стати модним» 30 Березня 2011 12:42

Президент АБУ Олександр Максимчук: «Благодійництво має стати модним»

29 березня 2011 року в медіа-холі інформаційного агентства «Українські національні новини» відбулася прес-конференція, присвячена старту Національного конкурсу «Благодійник року – 2011».

Відкриваючи прес-конференцію, Голова Правління МБФ «Україна 3000», президент Асоціації благодійників України Олександр Максимчук окреслив стан благодійності в Україні. Він навів невтішну статистику: згідно з дослідженням британської організації «Фундація допомоги благодійникам», у світовому рейтингу благодійництва Україна посідає 150 місце серед 153 країн світу, останнє в регіоні Східної та Центральної Європи. За даними дослідження, яке провів Фонд «Демократичні ініціативи» на замовлення Центра філантропії, 17,5% українців вважають, що благодійністю займаються для того, щоб потрапити у владу, а понад 11% – для того, щоб заробляти гроші.

Для виходу з цієї ситуації, за словами Олександра Максимчука, необхідно зробити декілька термінових кроків. Перше – прийняття Закону «Про благодійність і благодійні організації» у новій редакції. «Це спростить процедуру входження в благодійну діяльність, унеможливить багато зловживань, які, на жаль, присутні в цій сфері, дозволить використовувати нові інструменти – ендаумент, використання заповітів та інші», – зазначив він.

Підкресливши важливість консолідації діяльності благодійних організацій, Олександр Максимчук оголосив про створення Асоціації благодійників України задля підтримки успішних проектів, допомоги благодійникам, поширення найкращого досвіду. «Її засновниками виступили організації, які працюють в конкурсі, – сказав він. – Це наш Фонд «Україна 3000», Фонд «Дитячий світ», Центр філантропії. Сьогодні фонди «Приятелі дітей», «Отчий дім» та багато інших приєднуються до нашої ініціативи».

«Всі ці кроки, можуть видаватися комусь маленькими, – сказав Олександр Максимчук, – але тільки йдучи цією дорогою ми можемо змінити ситуацію. Зробити сферу благодійності в Україні справді успішною, справді престижною».

У заході також взяли участь Марія Бурмака, народна артистка України, голова Наглядової ради конкурсу «Благодійник року»; Маргарита Ващук (Січкар), підприємець, громадський діяч, член Наглядової ради; Стела Захарова, олімпійська чемпіонка зі спортивної гімнастики, член Наглядової ради; Сергій Летенко, президент ВБФ «Дитячий світ», голова Журі.