У Хмельницькому Карітасі відбулося свято для соціально незахищених дітей і молоді 9 Січня 2013 14:41

На початку січня у Хмельницькому Карітасі відбулося свято для дітей і молоді з числа безпритульних, з неповних, бідних, кризових, багатодітних сімей. Захід об’єднав близько 50 осіб.

Такі заходи в часі Різдва хмельницький Карітас проводить вже 6 років поспіль. Працівники кажуть, що аналогічних заходів по місту більше немає, а потребу в них мають десятки сотень потребуючих людей.

В програмі свята були спільна молитва, пісна вечеря, спів колядок. Різдвяне свято для кризових дітей і молоді у Карітасі набуло широкого висвітлення в ЗМІ. Опіка соціально незахищеними категоріями населення значно краще здійснюється громадськими організаціями, аніж державою, і це стає стимулом для самоорганізації місцевих громад з метою подолання соціальної нерівності.

Дмитро Лисий, координатор по роботі з дітьми і молоддю в місцевому Карітасі, каже: «Такі заходи дуже важливі не лише з метою нагодувати і зігріти людей, що опинились у кризових обставинах життя. Так само це цінно для формування моральних і дозвіллєвих орієнтирів в дітей та молоді, розуміння християнських традицій, сімейної домашньої атмосфери. Різдвяні вечері, які ми проводимо впродовж багатьох років, згуртовують колектив підопічних. Це сенс нашої роботи ─ не лише надати матеріальну допомогу, а сформувати альтернативний спосіб мислення, світогляд у людей, що перебувають у кризових життєвих обставинах».

Даний захід відбувся в межах виконання проекту "Мобільна робота з молоддю в Україні", що фінансує ВМZ (Федеральне міністерство економічного розвитку та співпраці Німеччини). Сьогодні Карітас України опікується більш ніж 500 бездоглядними і безпритульними дітьми і молоддю в Донецьку, Києві, Тернополі, Львові, Хмельницькому. В роботі, – окрім забезпечення базових потреб кризових дітей і молоді, – важливим є створення умов для духовного, креативного та психо-соціального розвитку, надання інформаційної допомоги, психологічної і юридичної консультації. Усі ці види діяльності в роботі соціальних центрів для кризових дітей і молоді мають на меті сприяти соціалізації, підвищити безпеку дітей та молоді, навчити їх самостійно вирішувати щоденні труднощі в ефективний та соціально прийнятний спосіб.

«Що особливо приємно, ─ у Хмельницькому місцева організація Карітасу України має гарну підтримку місцевих парафіян і підприємців, прихильників соціальної роботи. Цього разу жертводавці забезпечили святковий захід для кризових дітей і молоді покупкою деяких продуктів. Висловлюємо щиру подяку їм! Нехай Господь благословить», ─ каже о. Іван Данкевич, директор Хмельницького Карітасу.

Джерело: «Громадський простір»