Український центр розвитку музейної справи розпочинає новий дворічний проект ProMuseum 6 Лютого 2013 16:20

Український центр розвитку музейної справи розпочинає новий дворічний проект ProMuseum

Завантажити анкету-запитальник

Український центр розвитку музейної справи (УЦРМС) розпочав реалізацію дворічного проекту «ProMuseum» (2013–2014 рр.).

У музейній сфері на сьогодні практично не існує систематичної освіти, ефективних соціологічних та маркетингових досліджень, якісних музейних книжок тощо. Не секрет, що якісного дослідницько-освітнього музейного продукту в Україні обмаль, хоч важливість музейної сфери є начебто загальновизнаним явищем. Тому без перебільшень можна сказати, що музейництво тримається на ентузіастах, які торують свій шлях дуже часто керуючись особистим досвідом і інтуїцією.

Саме тому головна місія проекту «ProMuseum» – підвищення кваліфікації музейних працівників, розбудова та підтримка мережі музейних працівників в Україні, а також популяризація музейної роботи серед населення.

Мережа активних музейних працівників – ключове завдання проекту, оскільки це та складова, яка залишиться самодостатньою і матиме великі перспективи розвитку і після закінчення проекту.

Основні програми в межах проекту «ProMuseum»:

  • програма розробки та лобіювання законопроектів та нормативних актів, і досі критично необхідних для функціонування музейної справи;
  • освітня програма для 50 музейних працівників, відібраних на конкурсній основі, а також лекторій для музейних працівників та широкої громадськості;
  • грантова програма для реалізації невеликих музейних проектів серед учасників профільної освітньої програми;
  • видавнича програма;
  • програма розбудови мережі музейних працівників на базі Українського центру розвитку музейної справи;
  • програма маркетингових досліджень для музеїв, відібраних на конкурсних засадах.

Уся діяльність в межах проекту «ProMuseum» буде проходити під наглядом та за консультативної підтримки Експертної Ради проекту, до якої ввійшло 8 осіб – авторитетів музейного та незалежного культурного сектору в Україні.

Усі без винятку програми проекту «ProMuseum» є безкоштовними для їхніх учасників, оскільки він реалізується завдяки дворічному гранту від Open Society Institute (США) та МФ «Відродження», а також за фінансової підтримки МБФ «Україна 3000».

Проектом передбачається, що освітня програма, а також програми малих грантів та маркетингових досліджень будуть відбуватися на конкурсній основі, враховуючи, що охочих може бути більше, ніж можливостей проекту. Конкурси будуть оголошуватися публічно, починаючи з кінця лютого 2013 року.

Всі інші програми в межах проекту – зокрема лекторій – передбачено для широкого кола слухачів і читачів, зацікавлених у музейній та довколамузейній тематиці.

Ми розпочали підготовчий етап проекту із уточнення потреб музейних працівників в межах заявлених програм і просимо всіх небайдужих допомогти нам у цьому. Ми проводимо внутрішнє соціологічне дослідження потреб музеїв та їхніх працівників. Ми підготували невелику анкету-запитальник, заповнення якої займає всього декілька хвилин, але ця ваша праця дуже допоможе у правильній структуризації нашої діяльності.

Заповнені анкети-запитальники просимо надсилати до 18 лютого 2013 року додатком на електронну адресу: [email protected], або [email protected], або факсом: (+38044) 390-05-44. Бажаючі також можуть заповнити анкету он-лайн; для цього достатньо перейти за цим посиланням.

Наступним кроком ми готуємо для розповсюдження пакет документів, який треба буде заповнити усім, хто хоче взяти безпосередню участь у профільній освітній програмі для працівників музейної сфери. Просимо Вас слідкувати за повідомленнями на нашому сайті.

Ми дуже вдячні за ваш час і сподіваємося спільними зусиллями зробити велику справу!

Джерело: Музейний простір України