Безкорислива допомога іншим людям зміцнює здоров’я 27 Лютого 2013 11:53

Безкорислива допомога іншим людям зміцнює здоров’я

Безкорислива допомога іншим людям зменшує рівень стресу і позитивно впливає на здоров’я, пише dailylviv. П’ятирічне дослідження вчених із трьох університетів США показало, що надання реальної допомоги родичам, друзям, сусідам, знайомим покращує стан здоров’я і продовжує життя того, хто допомагає.

Доктор наук Майкл Пулен з Університету Буффало вважає, що нове дослідження, результати якого були опубліковані в Американському журналі громадського здоров’я, внесе значний вклад у вивчення взаємозв’язку між соціальним середовищем і здоров’ям. На його думку, воно дозволить зрозуміти, як надання допомоги іншим позбавляє від стресу і позначається на тривалості життя.

За словами доцента факультету психології ВШЕ Євгена Осіна, позитивна роль допомоги, яку люди надають один одному, давно відома у психологічній науці. «Якщо в нас є близькі, друзі, сусіди чи далекі знайомі, які готові підтримати нас у скрутну хвилину, це допомагає нам справлятися із хворобами, довше жити і бути більш щасливими. Однак в останні роки з’являється досить багато даних, що свідчать про те, що надання допомоги і підтримки іншим людям ще більш важливо для нашого психологічного благополуччя, ніж її отримання», – зазначив Осін.

За його словами, психологічне благополуччя, своєю чергою, пов’язане зі здоров’ям: позитивні емоції активують імунну систему, запобігають негативному впливу стресу на організм. «Досить багато таких досліджень проведено на волонтерах, але займатися спеціальною роботою навіть необов’язково: досить робити людям маленькі добрі справи, де б ви не знаходилися. Піклуючись про інших людей, людина відволікається від самої себе і знаходить мету, здійснення якої приносить щастя. А надлишкова зосередженість на собі, своїх переживаннях є психологічним механізмом депресії», – резюмував Осін.

Джерело Відомості-UA.com