«Врегульовується процедура публічного збору пожертв» 27 Лютого 2013 13:09

«Врегульовується процедура публічного збору пожертв»

Президент Асоціації благодійників України Олександр МАКСИМЧУК розповів «Дню» про плюси та мінуси нового закону, який регулює меценатство.

— Я б сказав, що плюсів у новому законі набагато більше, ніж мінусів, і зупинився би на них. Це, по-перше, — спрощення процедури та скорочення строків реєстрації благодійних організацій. Це — відсутність обмежень діяльності організацій за територіальним принципом, запровадження нових інструментів благодійної діяльності, серед яких — благодійні сервітути (встановлення права користування земельними ділянками або іншим нерухомим майном на користь благодійних організацій або інших бенефіціарів за умови їхнього використання для цілей благодійної діяльності), благодійний ендавмент, благодійний грант.

Окрім цього, тепер можлива реєстрація благодійної організації на підставі заповіту. Розширюються права благодійника щодо контролю за цільовим використанням пожертви, врегульовується процедура публічного збору пожертв.

— А чи вирішує цей закон питання оподаткування коштів, зібраних як благодійні внески та пожертвування?

— Усі питання, пов’язані з оподаткуванням, зокрема суб’єктів благодійної діяльності, вирішує не Закон «Про благодійництво та благодійні організації», а Податковий кодекс України. Якщо бути точним, то в п. 157.3. Податкового кодексу йдеться, що від оподаткування звільняються доходи неприбуткових організацій (благодійних фондів і благодійних організацій, створених у порядку, визначеному законом для провадження благодійної діяльності; громадські організації тощо), отримані у вигляді: коштів або майна, які надходять безоплатно або у вигляді безповоротної фінансової допомоги чи добровільних пожертвувань; пасивних доходів; коштів або майна, які надходять таким неприбутковим організаціям від ведення їхньої основної діяльності; дотацій або субсидій, отриманих із державного або місцевого бюджетів, державних цільових фондів або в межах технічної чи благодійної, зокрема гуманітарної, допомоги, крім дотацій на регулювання цін на платні послуги, які надаються таким неприбутковим організаціям або через них їхнім одержувачам, згідно із законодавством, із метою зниження рівня таких цін.

— Чи відомо вам щось про ініціативу «Укргазбанку» — «Банк добрих справ»? Як ви ставитеся до цього проекту?

— Асоціація благодійників України приєдналася до цієї ініціативи в день її презентації, 12 вересня 2012 року, підписавши «Меморандум про партнерство заради порятунку життя людей». Ми вважаємо, що цей проект підвищує не тільки обізнаність громадян, які бажають займатися благодійністю, у питаннях збору й оподаткування коштів, а й ефективність благодійної допомоги в цілому.

— Чи не вбачаєте ви зловживання в тому, що в рамках цього проекту працівники банку не лише роз’яснюватимуть клієнтам, як правильно відкривати благодійні рахунки, а й даватимуть поради, «з якими фондами мати справу»?

— Хочу звернути увагу, що в проекті беруть участь благодійні організації, відібрані на підставі жорсткого конкурсу. Цей конкурс був відкритий, його проводив благодійний партнер акції — Фундація імені князів-благодійників Острозьких. Добір організацій у кожній області України на конкурсній основі є одним із ключових пунктів ініціативи «Банк добрих справ». Тому банківські працівники радитимуть не перший-ліпший фонд, а організацію-партнер акції. Хочу підкреслити, що ініціатива «Банк добрих справ» є відкритою, до неї можуть долучитися інші банківські установи, адже вона демонструє соціальну відповідальність банків перед суспільством.

Алла ДУБРОВИК, «День»