13 і 14 квітня дончани і гості міста можуть взяти участь у порятунку життя 4-літньої Ані Строчак 12 Квітня 2013 16:40

13 квітня у Донецьку стартує Всеукраїнська благодійна кампанія «Врятуймо добру людину!». Почнеться вона з акції вуличного збору благодійних пожертвувань, які підуть на надання допомоги онкологічним хворим з малозабезпечених родин Донецької області.

Як пояснив директор БФ «Міст» (організатора кампанії на Донеччині) Ольга Косинова, географія проекту – вся Донецька область. «13 і 14 квітня ми будемо збирати пожертвування для 4-літньої Ані Сторчак з Донецька, – розповідає Ольга. – Ми побачили у місті біл-борд з інформацією про Анечку: у неї нейробластома за очеревинної порожнини, 4-ї стадії. Здзвонилися з батьками, дівчинка з татом перебуває в німецькій клініці на лікуванні. Але щоб його закінчити потрібно 168 тисяч євро (за станом на 10.04 зібрано 112 192 € (1 121 920 грн.) Залишилося зібрати 55 808 € (558 080 грн.), збір коштів уже йде, ми вирішили приєднатися». Всі необхідні медичні і фінансові документи Фонду батьки надали.

Коли йдеться про благодійну діяльність, більшість українців швидше за все засумнівається, що люди або компанії можуть від чистого серця зробити добровільний внесок для допомоги потребуючим. А ще більше сумнівів щодо того, чи будуть зібрані кошти витрачені на ту благу справу, яку декларували. Ольга Косинова прокоментувала процес відбору пацієнтів, яким допомога потрібна, в першу чергу, вимоги до документів, процедури збору коштів і контролю за їх цільовим використанням. «Що стосується відбору онкохворих, то ми, по-перше, ведемо активний пошук через онкогематологічні відділення ІНВХ, онкологічне відділення ЦМКБ №3 м. Донецька, за допомогою міських онкологів міст Донецької області, – говорить Ольга. – Плюс ми інформуємо про кампанію «Врятуймо добру людину!» на сайті нашого фонду і ресурсах інших партнерських організацій, а також через відділення «Укргазбанку» («Банк добрих справ» – одного з ініціаторів кампанії), де будуть розміщені плакати з нашими контактами».

За словами благодійників, зараз в їх «аркуші очікування» п’ять чоловік, які проводять збір документів: двоє дончан, один з Тореза і двоє з Добропілля. У переліку необхідних паперів по медичній частині: заява про необхідність надання допомоги, копія паспорта хворого, копія ІНН, документи, що підтверджують необхідність у лікуванні/діагностиці/реабілітації онкологічного захворювання (виписка з історії хвороби, направлення лікаря, рахунки, епікриз тощо). Що ж до підтвердження фінансової неспроможності, то потрібна довідка соціального інспектора про стан малозабезпеченості родини, довідка про склад родини і довідка про доходи (якщо довідки про малозабезпеченість немає, надається довідка про доходи і склад родини, дохід родини не повинен перевищувати прожиткового мінімуму, установленого на момент звернення пацієнта). А також що пацієнт і його близькі повинні бути готові дозволити (написати заяву) розміщати фото і дані про своє захворювання в публікаціях і публічній кампанії збору пожертвувань. Ще бажано, щоб родина надала список волонтерів (друзі, родичі, будь-які люди, готові допомогти).

Директор Фонду розповіла і про проблеми збору благодійної допомоги: «Попри все те, що пацієнтів з онкопатологією дуже багато, найчастіше пацієнти відмовляються від збору пожертв через те, що потрібно привселюдно використовувати їх дані і фото. Адже всі акції – адресні, і така вимога обґрунтована. Також хворий повинен чітко уявляти, на яку мету будуть збиратися пожертвування: лікування, операція, діагностика, реабілітація тощо. Двоє людей у нас відсіялися тільки тому, що вони не знають, як вони будуть використовувати зібрані гроші, адже після кожного збору ми зобов’язані оприлюднити звіт і додати підтверджувальні документи про використання коштів».

Але цим список бар’єрів у роботі благодійників не вичерпується. За словами учасників благодійної кампанії, через існуючі платні послуги «безкоштовної» української охорони здоров’я, лікарні не завжди готові надати рахунок і акт виконаних робіт про проведене лікування, максимум, що можна зробити в такому випадку для пацієнта – закупити медикаменти. Багато пацієнтів не довіряють і бояться зв’язуватися з фондами, оскільки деякі передачі і сюжети про несумлінні благодійні організації змусили людей сумніватися в намірах допомогти.

«Щодо пріоритетів при відборі малозабезпечених пацієнтів у нас є право самим вибирати, кому допомогти в першу чергу, – пояснює О.Косинова. – Керуємося критеріями: наявність діагностованого, підтвердженого медичною документацією онкологічного захворювання будь-якої локалізації, що загрожує життю людини; малозабезпеченість родини, підтверджена довідкою соцінспектора; якщо родина пацієнта не в статусі малозабезпеченої, то дивимося на сукупний дохід родини (він повинен бути менше мінімального прожиткового мінімуму, підтверджений довідками про склад родини і доходи». Також співробітники Фонду будуть брати до уваги той факт, чи відноситься пацієнт до категорії дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування; вагітних жінок; матерів-одинаків; інвалідів, багатодітних родин, самотніх людей, неповних родин.

Зібрані
в скарбнички гроші будуть вилучатися комісією в присутності волонтерів, які брали участь у зборі коштів, члени комісії складуть акт про виїмку грошей, в 2-х екземплярах (один для організації, другий – для родичів пацієнта). Потім співробітники Фонду кладуть гроші на розрахунковий рахунок у банку. Після цього по безготівковому розрахунку кошти перерахують або на рахунок аптеки (для закупівлі медикаментів), або на рахунок клініки чи діагностичного/реабілітаційного центра. У випадку з Анею Сторчак зібрані кошти будуть прямо перераховані в німецьку клініку. Видача пацієнту наявних коштів виключена!

«На сьогодні у нас є 15 скарбничок, які безкоштовно надала нам Укрпошта, – розповіла О. Косинова. – На кожній скарбничці буде розміщений чорно-білий плакат з фото і описом пацієнта. У волонтерів будуть яскраві флаери і бейджі з іменами і написом «волонтер». Надалі планується виготовити переносні банери і забезпечити волонтерів яскравими косинками».

Джерело: Донецький прес-клуб