Вікімедіа Україна представляє концерт вокальної музики 15 Травня 2013 16:16

Вікімедіа Україна представляє концерт вокальної музики

Сьогодні, 15 травня, ГО «Вікімедіа Україна» представляє концерт вокальної музики у рамках проекту «Світова класика українською». Концерт відбудеться в Києві у великій залі Будинку вчених АН України, початок о 18:00. Вхід вільний.

Проект «Світова класика українською» має на меті відкрити українським меломанам скарбницю українських перекладів іноземної оперної та камерно-вокальної класики.

Потреба в таких перекладах вмотивована самою природою вокальною музики – вона є синкретичним мистецтвом інтонації і поезії, і якщо інтонація завжди знайде ключ до сфери підсвідомого, то поетичний текст – лише будучи заспіваним рідною мовою слухача.

Традиція українських вокальних перекладів має давню традицію, закладену такими поетами як М. Рильський, М. Лукаш, Л.Старицька-Черняхівська, Борис Тен. В силу історичних причин їх переклади майже не видавалися і тому лишаються маловідомими. Бралися за українські переклади і сучасні поети, серед яких Максим Стріха та Юрій Отрошенко, проте і їх популяризацією на жаль не обтяжує себе держава.

Заповнити білу пляму української культури покликаний проект «Світова класика українською». Раніше нам вдалося видати клавір опери «Сокіл» Д. Бортнянського в українському перекладі М. Стріхи. Сподіваємось на плідну співпрацю з музикантами і літераторами в майбутньому.

В концерті звучатимуть романси Ф. Шуберта, Р. Шумана, М. Глінки, П. Чайковського та С. Рахманінова в українському перекладі Юрія Отрошенка, а також сучасні твори Оксани Євсюкової на слова Тетяни Череп і Марини Попової, Андрія Бондаренка на слова Л. Керрола (в перекладі В. Корнієнка).

Джерело: Вікімедіа Україна