«Добро починається з тебе»: хто переможе? 21 Травня 2013 12:41

Діти та юнаки з усієї України, які займаються добродійністю, знають, що кінець травня – це час «Добра». Саме в ці дні відбувається фінальна частина Всеукраїнського конкурсу дитячих благодійних проектів «Добро починається з тебе», який вже шість років поспіль проводить Міжнародний благодійний фонд «Україна 3000».

Фінальні заходи шостого конкурсу пройшли 21 травня 2013 року, у рамках Національного форуму «Добро починається з тебе». За традицією, школярі і студенти, а також їхні наставники збираються в Києві у Будинку вчителя, де представляють свою благодійну роботу, а кращі – отримують нагороди.

Проект «Добро починається з тебе» розпочався у 2007 році. За роки його існування в конкурсі взяли участь близько 500 тисяч школярів, які реалізували більш ніж 2 300 благодійних проектів. Діти із задоволенням займаються доброчинною роботою, а педагоги цінують «Добро» як засіб виховання моральності і життєвих орієнтирів.

Переможці і лауреати конкурсу «Добро починається з тебе» визначаються у двох номінаціях – дитячі та юнацькі колективи. Проекти від дитячих колективів, у свою чергу, розподілені за напрямами – соціальні, культурологічні та екологічні. У кожній з цих чотирьох категорій визначаються переможці – володарі перших, других та третіх місць – і лауреати. Переможці отримують грошові винагороди (І місце – 3 тисячі гривень, ІІ місце – 2 тисячі гривень, ІІІ місце – 1 тисяча гривень), а лауреати – цінні призи.

Цього року Національна конкурсна комісія оцінювала проекти, реалізовані дитячими та юнацькими колективами протягом 2012 року. Загалом на конкурс надійшло 575 заявок – це найбільша кількість за всю його історію. Конкурсна комісія вивчила усі заявки і визначила фіналістів – 20 благодійних проектів у чотирьох категоріях. Автори й учасники цих проектів захищають свої роботи під час форуму «Добро починається з тебе», і за результатами захисту визначаються переможці та лауреати конкурсу.

Отже, у форумі беруть участь близько 70 представників дитячих і молодіжних колективів, громадських і благодійних організацій, державних установ, члени Національної конкурсної комісії.

У першій частині форуму фіналісти конкурсу представляють свої благодійні програми і проекти, обмінюються ідеями та досвідом, відповідають на запитання членів конкурсної комісії. На презентаціях присутні представники Фонду «Україна 3000» на чолі із Головою Наглядової ради пані Катериною Ющенко, лабораторій Національної академії педагогічних наук України, видавництва «Шкільний світ».

Найочікуваніша подія – оголошення і нагородження переможців шостого «Добра» – відбувається у другій частині форуму. Переможці невідомі до останнього моменту, підсумкове засідання конкурсної комісії відбувається у Будинку вчителя під час перерви. Список переможців конкурсу буде оприлюднено на офіційному сайті Міжнародного благодійного фонду «Україна 3000» після завершення церемонії.

Як і в попередні роки, у рамках конкурсу «Добро починається з тебе» Асоціація благодійників України вручає Почесну відзнаку «Сяйво добра». Цього року бурштинового янгола і диплом отримує багаторічний партнер конкурсу – лабораторія соціальної педагогіки Інституту проблем виховання Національної академії педагогічних наук України. У такий спосіб відзначено вагомий внесок установи у розвиток дитячих благодійних ініціатив.

Постійно діючий всеукраїнський благодійний проект «Добро починається з тебе» започаткований Міжнародним благодійним фондом «Україна 3000» у 2007 році. Його мета – виховання у дітей та молоді культури доброчинності, залучення їх до благодійної діяльності. Організаційно «Добро починається з тебе» передбачає щорічне проведення конкурсу благодійних проектів серед дитячих і молодіжних колективів, визначення та нагородження переможців, опрацювання й поширення отриманого досвіду.

Джерело: МБФ «Україна 3000»