«Створення та промоція музейного продукту: практичний досвід та навики тренера» – нова освітня програма для музейних працівників 7 Червня 2013 22:01

«Створення та промоція музейного продукту: практичний досвід та навики тренера» – нова освітня програма для музейних працівників

5 червня 2013 року стартувала освітня програма в межах проекту розвитку музейної галузі «ProMuseum» (2013-2014). Реалізує проект ГО «Український центр розвитку музейної справи» за підтримки Open Society Institute, МФ «Відродження», МБФ «Україна 3000».

Відкрила освітню програму «ProMuseum’у» лекція Людмили Савченко – директора Літературного музею ім. Горького у Самарі на тему «Літературний музей у сучасному контексті» у Національному художньому музеї України.

Наступний етап освітньої програми від «ProMuseum» – 10-денний семінар «Створення і промоція якісного музейного продукту: практичний досвід і навички тренера». Семінар відбудеться у двох сесіях по 5 днів кожна для 20 музейних працівників із 13 областей України. Учасники були відібрані Експертною радою проекту із 79 кандидатів, які взяли участь у конкурсі. Інтенсивний 5-денний курс для них прочитають 14 викладачів, серед яких – не лише досвідчені музейні працівники, а й представники інших сфер культури, бізнес-тренери, юристи.

Перша сесія семінару триває з 6 по 10 червня 2013 року та присвячена аналізу музейної колекції й формуванню стратегічного плану, а також проектному менеджменту як інструменту реалізації меншими кроками великих і складних завдань. На заняттях детально йтиметься про усі складові проектного менеджменту – від можливих ідей створення проекту і пошуку фінансування на нього, вміння створити команду й успішно працювати у ній до комунікації з партнерами та популяризації проекту серед відвідувачів, а також вміння проаналізувати життєздатність проекту після завершення, його перемоги і помилки. Наскрізна ідея семінару – вивчення можливостей роботи з відвідувачем (цільовими групами музейних проектів) і професійна комунікація з ним. Заняття передбачають інтерактивну роботу між учасниками та викладачами, обговорення кейсів як з інших музеїв, так і з музеїв, у яких працюють учасники семінару, тестову роботу наприкінці сесії, а також домашнє завдання у вигляді реалізації проекту у власному музеї.

Головна місія проекту «ProMuseum» – підвищення кваліфікації музейних працівників, розбудова та підтримка професійних музейних мереж в Україні. В межах проекту передбачається реалізація освітньої програми (лекції та семінари), підготовка музейних викладачів-тренерів, невелика грантова програма на створення музейних проектів, видавничої діяльності, маркетингових досліджень для музеїв та розробка нормативно-законодавчої бази і її лобіювання в органах влади, а також розбудова ресурсного центру як бази для розвитку міцної та впливової мережі музейних працівників.

Проект «ProMuseum» висловлює особливу подяку за фінансову та організаційну підтримку лекторію Музею Шереметьєвих, Представництву Росспівробітництва в Україні та Російському центру культури і науки в Києві.

Для довідок: [email protected], тел. (044) 278-42-11.