17 вересня у Мистецькому Арсеналі – круглий стіл «Музей, відкритий для всіх: культура без обмежень» 16 Вересня 2013 13:37

17 вересня у Мистецькому Арсеналі – круглий стіл «Музей, відкритий для всіх: культура без обмежень»

17 вересня об 11:00 в Мистецькому Арсеналі у межах соціальної програми Інноваційного освітнього проекту для дітей та підлітків «Арсенал Ідей» відбудеться круглий стіл на тему «Музей, відкритий для всіх: культура без обмежень».

Що ми можемо зробити задля того, щоб люди з особливими потребами не були людьми з обмеженими можливостями? Як зробити культурні цінності доступними для кожного члена суспільства? Метою круглого столу є не лише пошук відповідей на ці гострі питання, а й обговорення та подальше здійснення реальних кроків задля вирішення проблеми забезпечення рівних можливостей у доступності культурних цінностей для дітей і дорослих з особливими потребами.

Організаторами круглого столу виступили Національний культурно-мистецький та музейний комплекс «Мистецький Арсенал» та Благодійний фонд «Мистецький Арсенал», який опікується соціальними програмами Мистецького Арсеналу та ініціював проведення круглого столу у межах соціальної програми проекту «Арсенал Ідей».

До участі у роботі круглого столу запрошені керівники міністерств і відомств, музейних інституцій, фондів, громадських об’єднань, науковці, які прагнуть об’єднати зусилля навколо сприяння вирішенню проблеми соціокультурної реабілітації та інтеграції у соціальний простір людей з особливими потребами через забезпечення доступу до культурної спадщини.

Серію круглих столів започатковано у межах соціальної програми Інноваційного освітнього проекту для дітей та підлітків «Арсенал Ідей», завданням якого є привертання уваги суспільства до актуальних проблем у сфері захисту прав на творчий розвиток і позашкільну освіту, створення умов соціальної адаптації та ефективної інтеграції в суспільство дітей та підлітків з особливими потребами, надання можливості усім українським дітям стати учасниками захоплюючої дослідницької програми.

Освітній проект «Арсенал Ідей» є соціально орієнтованим і благодійним для соціально вразливих груп. У межах проекту підготовлені спеціальні програми для окремих груп дітей та підлітків з особливими потребами – вадами зору, слуху, особливостями розумового розвитку та порушеннями функцій опорно-рухового апарату.

Проект має стати не лише місцем впровадження інновацій, але й своєрідним дослідницьким майданчиком – за результатами соціальної діяльності проекту буде підготовлено серію тематичних заходів за участі організаторів, представників громадського сектора, партнерів та представників ЗМІ.

На основі проекту «Арсенал Ідей» та існуючого досвіду музейних інституцій України планується розробити спеціальні методики роботи з дітьми та іншими особами з особливими потребами в музейних та культурно-мистецьких закладах.
Проведення серії тематичних круглих столів під назвою «Музей, відкритий для всіх» дозволить здійснити ряд заходів з покращення ситуації навколо забезпечення прав на творчий та культурний розвиток людей з особливими потребами та стане стимулом активізації даного напрямку діяльності для інших мистецьких інституцій України.

З 10:00 до 12:00, відповідно програмі проекту «Арсенал Ідей», в лабораторії «Мистецтва» відбуватиметься майстер-клас для дітей з особливостями інтелектуального розвитку.

Круглий стіл розпочнеться тематичним авторським перформансом від переможця проекту «Танцюють всі!-4» Василя Козара, який на благодійних засадах проводить в «Арсеналі Ідей» щотижневі навчання для дітей з обмеженнями слуху. Ексклюзивна постановка молодого талановитого хореографа присвячена людям з особливими потребами.

До участі в круглому столі запрошені:
Грищенко Костянтин Іванович – Віце-прем’єр-міністр України (запрошено)
Табачник Дмитро Володимирович – Міністр освіти і науки України (запрошено)
Новохатько Леонід Михайлович – Міністр культури України (запрошено)
Королевська Наталія Юріївна – Міністр соціальної політики України (запрошено)
Павленко Юрій Олексійович – Уповноважений Президента України з прав дитини
Зоріна Світлана Іванівна – Директор департаменту культури Київської міської державної адміністрації
Мудрак Лариса Михайлівна – Заступник Голови Національної Ради України з питань телебачення і радіомовлення, представник України у Керівному комітеті Ради Європи з питань медіа та інформаційного суспільства (CDMSI)
Заболотна Наталія Пилипівна – Генеральний директор Національного культурно-мситецького та музейного комплексу «Мистецький Арсенал»
Вієру Ольга Пилипівна – Директор Благодійного фонду «Мистецький Арсенал», керівник проекту«Арсенал Ідей»
Піоро Владислав Ігоревич – Голова правління ГО «Український центр розвитку музейної справи»
Рудик Ганна Борисівна – Заступник генерального директора Національного музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків
Шевцов Андрій Гаррійович – Доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри
ортопедагогіки та реабілітології НПУ ім. М.Драгоманова, президент ВГО «Наукове товариство інвалідів «Інститут соціальної політики».
Кравченко Раїса Іванівна – Керівник Всеукраїнської громадської організації «Коаліція захисту прав інвалідів та осіб з інтелектуальною недостатністю»
Синьова Євгенія Павлівна – Професор, завідувач кафедри тіфлопедагогіки Інституту корекційної педагогіки та психології НПУ імені М. П. Драгоманова
Чекмарьова Лідія – Директор Центру лікувальної педагогіки «Сонячне подвір’я»
Любаренко Ганна Олегівна – Директор громадської організації «Відчуй»
Курьянов Сергій Володимирович – Президент Всеукраїнської благодійної організації «Даун синдром»

Джерело: Благодійний фонд «Мистецький Арсенал»