Перше засідання Ради з питань розвитку Національного культурно-мистецького та музейного комплексу «Мистецький Арсенал» 17 Червня 2011 17:42

16 червня 2011 року у Мистецькому Арсеналі відбулося перше засідання Ради з питань розвитку Національного культурно-мистецького та музейного комплексу «Мистецький Арсенал».

Засідання відкрили співголови Ради Президент України (2005-2010) Віктор Ющенко та Міністр культури України Михайло Кулиняк, які одностайно ствердили у своїх вітальних словах, що настав час приймати рішення і робити чіткі кроки у справі розбудови майбутнього музею. Саме Мистецький Арсенал, за словами Віктора Ющенка, є одним із масштабних проектів, що символізують Україну у третьому тисячолітті.

На засіданні до розгляду членам Ради була запропонована загальна концепція стратегії розвитку Національного культурно-мистецького та музейного комплексу «Мистецький Арсенал». У нараді також взяли участь науковці, які створювали наукову платформу для концепції: академік НАНУ, філософ Мирослав Попович, професор історії, завідувач кафедри історії Києво-Могилянської академії Наталія Яковенко, директор Національного інституту стратегічних досліджень Андрій Єрмолаєв, Головний архітектор Києва Сергій Целовальник і ін.

У процесі обговорення вкотре підкреслювалося, що Мистецький Арсенал є сьогодні унікальним проектом, до якого небайдужий кожен із діячів культурної, музейної, політичної галузі держави. Мистецький Арсенал беззаперечно стане унікальним інноваційним проектом для України та зможе яскраво представити нашу державу на світовому рівні.

Керівництво Мистецького Арсеналу запропонувало впроваджувати модель горизонтального партнерства задля подальшого розвитку проекту. Генеральний директор Наталія Заболотна наголосила на ключових принципах, які формують філософське бачення та кредо Мистецького Арсеналу як новітньої музейної інституції: «Музей сьогодні повинен бути одночасно і фортецею для мистецтва, і мистецькою лабораторією. Музей у сучасному контексті – це лідер інновацій, який будується на динамічній концепції розвитку мистецтва. Ми віримо, що Мистецький Арсенал може стати культурним магнітом, місцем тяжіння і навіть паломництва українців, яке переформатує культурно-туристичну мапу України та світу». Експерти наголосили, що стратегічним напрямком стане розвиток майбутнього музею як привабливого інформаційного і комунікативного середовища, тому  первинним є акцент на сучасних технологіях у розвитку Мистецького Арсеналу.

При реалізації проекту важливою стане активна підтримка суспільства. Із пропозицією поширення традицій меценатства виступила Голова правління Благодійного Фонду «Мистецький Арсенал» Ольга Вієру: «Сьогодні Благодійний Фонд відкрив Програму корпоративного членства, активно діє та поповнюється Клуб Друзів Мистецького Арсеналу. Новостворений музей вже має реальну соціальну підтримку. І це повинно стати нашою спільною ініціативою – причетність до Арсеналу кожного громадянина, від студента до академіка».

Попри дискусійні моменти у полеміці, одноголосно було погоджено, що Мистецький Арсенал як музей сучасного інноваційного формату повинен гармонійно поєднувати виставкову діяльність, освітню та навчальну функцію, функцію збереження, реставрації та примноження національної культурної спадщини. На засіданні Ради з питань розвитку НКММК «Мистецький Арсенал» запропоновану концепцію було прийнято за основу стратегічного розвитку, до неї будуть зібрані й опрацьовані коментарі і побажання.

Благодійний Фонд «Мистецький Арсенал»