У Києві пройшов IV Національний конгрес «Благодійна Україна» 19 Грудня 2013 12:42

У Києві пройшов IV Національний конгрес «Благодійна Україна»

Грудень – святковий та урочистий місяць для всіх благодійників. У третю неділю грудня, починаючи з 2007 року, українські доброчинці відзначають своє професійне свято – День благодійництва. А 19 грудня, у День Святого Миколая, подарувати дітям свято прагнуть не тільки ті, хто професійно займається благодійністю, а й усі добрі і милосердні люди.

Традиційно між цими датами Асоціація благодійників України запрошує друзів та однодумців до Києва на Національний конгрес «Благодійна Україна». 18 грудня 2013 року до столиці з’їхалися близько ста представників громадських і благодійних організацій, влади, бізнесу і просто небайдужих людей, які бажають послухати роздуми і поради фахівців.

Цього року конгрес «Благодійна Україна» відбувається вже учетверте, і учетверте перед благодійниками гостинно відкриває двері Київський міський будинок вчителя. До організації конгресу долучилися Міжнародний благодійний фонд «Здоров’я українського народу» і Благодійний фонд Костянтина Кондакова.

Починаючи з 2012 року, конгрес проходить у форматі професійного інтерактивного спілкування (за типом ТЕДх) зі спікерами – авторитетними особистостями у сфері благодійності, суспільних комунікацій, медіа. Спікери та учасники конгресу обговорюють існуючі в благодійному середовищі тренди, окреслюють конкретні проблеми, механізми впровадження інноваційних ідей, інструментів та технологій, знайомляться із практикою реалізації в Україні успішних благодійних програм, проектів та ініціатив.

Цього року організатори запропонували присутнім порозмірковувати на тему «Благодійність в Україні: тенденції, виклики та перспективи». Сукупне коло тем охоплює майже всі сфери благодійного життя України – від законодавчого забезпечення доброчинної роботи до особистого досвіду пошуку коштів, від критеріїв оцінки ефективності благодійних організацій до соціального маркетингу.

Перед учасниками конгресу виступили одинадцять спікерів:

  • Марина Антонова, голова правління МБФ «Україна 3000»;
  • Анна Гулевська-Черниш, директор Українського форуму благодійників;
  • Ірина Гуцал, директор Української біржі благодійності;
  • Юрій Змій, помічник-консультант народного депутата України;
  • Олександра Коваль, президент ГО «Форум видавців»;
  • Олександр Олійник, віце-президент Асоціації благодійників України;
  • Олександр Славський, менеджер HUB Oдеssа;
  • Сергій Сошинський, президент МБФ «Здоров’я українського народу»;
  • Ольга Фещенко, громадський діяч;
  • Надія Чорна, менеджер з комунікацій МБФ «Карітас України»;
  • Павло Шеремета, партнер Інституту стратегії Inspira, президент Київської школи економіки.

Текстова онлайн-трансляція подій конгресу велася на сторінці Асоціації благодійників у мережі фейсбук – https://www.facebook.com/VBOABU.

Найближчим часом усі бажаючі зможуть ознайомитися з відеозаписами виступів спікерів на офіційному сайті Асоціації www.vboabu.org.ua.

Національний конгрес «Благодійна Україна» проводиться з 2010 року. Присутні на ньому представники різноманітних організацій і благодійних фондів, бізнесмени, небайдужі до доброчинності, громадські діячі спілкуються та виробляють рішення, які б стимулювали розвиток благодійності в Україні. За результатами конгресу 2011 року «Благодійність 2011: підсумки, тенденції, виклики» Асоціація благодійників розробила і представила широкій громадськості «Річний звіт стану розвитку благодійності в Україні», який переріс у великий системний проект «Зелена книга української благодійності».