Олександр Максимчук: Заплануйте добрі справи! 19 Грудня 2013 15:59

Олександр Максимчук: Заплануйте добрі справи!

19 грудня – день Святого Миколая. Цей день, якого з нетерпінням чекають діти та дорослі і до якого ретельно готуються благодійники в усіх куточках України, є справжнім святом добродійності.

Про благодійність говорили у цей день і у програмі «Зустрічі на Майдані» радіо «Голос Києва». За час прямого ефіру гості ведучої Оксани Щерби разом із слухачами обговорили широке коло питань, пов’язаних із благодійністю, її поступом у світі та особливостями розвитку в Україні. Про взаємодію благодійників і держави, тонкощі благодійного життя, досягнення і проблеми української доброчинності говорив Президент Асоціації благодійників України Олександр Максимчук.

Про благодійні організації

– В Україні, за даними податкової, зареєстровано 11 тисяч благодійних організацій. Багато з них – це благодійні фонди при школах, лікарнях і так далі. З них реально працюють, подають фінансові звіти – вісім з половиною тисяч. Благодійні організації в Україні залучають 3 мільярди гривень на рік. Це мало чи багато? Для порівняння: у Сполучених Штатах Америки 1,2 мільйони благодійних організацій, вони збирають близько 300 мільярдів доларів на рік.

Про місце України у рейтингу благодійності

– Цього року Україна посіла 102 місце у Світовому рейтингу благодійності CAF. Це дуже добре. Адже чотири роки тому, коли був запроваджений цей рейтинг, ми посідали передостаннє місце. Такий високий показник України обумовлений стрімким розвитком волонтерства. Сьогодні на Євромайданах по всій країні ми бачимо прояви громадянського суспільства, які виражені у цивілізованій благодійності, самопомочі. Як підвищити показник України? Очевидно, жертвувати більше коштів на благодійність. За цим показником Україна поки що не на висоті.

Про проблемні зони української благодійності

– Цього року найбільш вразливими виявилася робота із благодійними скриньками. Це достатньо важкий сегмент благодійної роботи, він потребує високого рівня організації процесу і великого навантаження на волонтерів. Цей процес має підлягати жорсткому контролю. Навіть при церквах є люди, які відповідають за благодійні кошти, зібрані у скриньки, і вони за потреби звітують перед громадою. 18 грудня на конгресі «Благодійна Україна» менеджер з комунікацій «Карітас України» Надія Чорна представила докладну доповідь на цю тему. Загалом, робота зі скриньками потребує ретельного вивчення питання і дуже чіткого виконання.

Про соціальний статус благодійників

– Не всі благодійники – багатії. Думаю, найкраще про соціальний статус благодійників скаже перелік номінацій Національного конкурсу «Благодійна Україна». Там є група номінацій для бізнесу (великий, середній, малий, фізична особа – підприємець), для організацій (регіональний і міжнародний фонд, неурядова організація), для дитячих і молодіжних колективів, для приватних осіб. Тобто, благодійником може бути будь-хто, було б бажання.

Про реалізацію великих благодійних проектів

– Масштабні багатомільйонні доброчинні проекти не можуть реалізовуватися одними лише благодійниками. Потрібна співпраця, спільна злагоджена робота держави, бізнесу, благодійників, громадськості, ЗМІ. Якщо хоча б одна з цих складових працює недостатньо – виконання проекту опиняється під загрозою.

Про співпрацю держави і благодійників

– Що має робити держава? Не стримувати роботу благодійників. Сьогодні держава неохоче йде назустріч. Згадаймо хоча б Закон «Про благодійність і благодійні організації»: після того, як Верховна Рада прийняла його, довелося чекати підпису президента аж півроку. Є багато неврегульованих нормативних і фінансових питань. Одне з них ми також обговорювали вчора на конгресі – впровадження в Україні відсоткової філантропії.

Про оплату благодійної роботи

– Благодійністю треба займатися системно і професійно. Саме так прагнуть сьогодні працювати благодійні фонди. Ефективна професійна робота має бути оплачена. Тому немає нічого дивного в тому, що благодійні організації витрачають частину зібраних коштів на адмінвидатки. Законом передбачено, що на ці цілі можуть іти 20 відсотків бюджету організації, але я вважаю, що адмінвидатки не мають перевищувати 15 відсотків.

Про виховання культури благодійності

– Я думаю, що благодійності треба займатися змалечку. Дуже добре, що зараз у школи повернулася благодійна робота. За це треба скласти величезну подяку фонду «Україна 3000», який є членом нашої Асоціації, і його програмі «Добро починається з тебе», завдяки якій у більшості шкіл України учні реалізовують благодійні проекти. Це привчає дітей до справи допомоги іншим з малих років.

Про складові ефективної благодійності

– Перше – це врегулювати законодавчі питання, щоб дати людям можливість прозоро та ефективно робити пожертви, а благодійникам – нормально працювати. І друге – підтримка засобів масової інформації. Треба,
щоб вони звертали увагу не тільки на проблеми, а й на досягнення і успіхи благодійників.

Бажаю вам…

– …щастя, здоров’я і добрих справ. У ці святкові дні згадайте, що ви та ваші родини зробили доброго у рік, що минає, і обов’язково заплануйте добрі справи на наступний рік. Єднаймося заради добра!