У 2010 році благодійні пожертви в США склали 291 мільярд доларів 30 Червня 2011 16:56

Загальна сума пожертв у США за 2010 рік досягла 291 мільярдів доларів, повідомляє Reuters. Дослідження провели аналітики Giving USA Foundation та Університету Індіани.

Патрік Руні, керівник Центру вивчення філантропії в Університеті Індіани, сказав, що пожертвування у 2010 році виросли на 2,1% (з поправкою на інфляцію).

Хоча ріст пожертвувань спостерігається, їхня сума все ще на 6% менше, ніж у докризовому 2007 році, коли вони досягли рекордного рівня – $306 млрд. «Реальність – те, що багато НКО все ще страждають, і якщо пожертви продовжать зростати з тією ж швидкістю, то знадобиться ще п’ять – шість років тільки для того, щоб вернутися до рівня, який спостерігався перед Великим Спадом», – сказав Патрік Руні.

Нагадаємо, що під час фінансової кризи пожертви впали більш ніж на $10 млрд у 2008 році, склавши $299,8 млрд, і потім ще знизилися більш ніж на 6 відсотків у 2009 році до $280,3 млрд.

Дослідження оцінює пожертви приблизно 75 млн домашніх господарств, до 1,5 млн компаній, приблизно 120 тис. спадщин і капіталів, а також приблизно 77 тис. фондів. Ці гроші направляються у понад 1,2 млн зареєстрованих благодійних організацій і приблизно в 350 тис. американських релігійних об’єднань.

Індивідуальна благодійність виросла на 2,7% до $211,7 млрд, спадщини із благодійними відрахуваннями піднялися майже на 19% до $22,8 млрд, пожертвування фондів залишилися колишніми – $41 млрд, а корпоративні пожертвування зросли більш ніж на 10% до $15 млрд.

Індивідуальна благодійність як і раніше – лідер пожертвувань. Наприклад, тільки президент Барак Обама і його дружина Мішель, заробивши понад $1,7 млн, перерахували різним благодійним організаціям $245 тис., у тому числі $131 тис. – фонду «Фишер хаус», який допомагає американським військовослужбовцям і членам їхніх родин.

Едіт Фальк, голова Giving USA Foundation, вважає, що, рівень пожертв почав відновлюватися, проте темп росту дозволяє «припустити, що філантропія, імовірно, буде зростати досить повільно у наступні кілька років» і зміни в поведінці благодійників, які виникли під час спаду, певною мірою збережуться й надалі. «Все більше корпорацій зосереджують свою філантропію на організаціях і темах, які безпосередньо пов’язані з їхніми місіями і цінностями. Крім того, фонди відмовляються розпочинати нові програми або субсидіювати нові організації», – сказала вона.

Понад третина пожертвувань спрямовується релігійним групам, водночас обсяг благодійності, пов’язаної з освітою, становить 14%, пожертвування фондам – 11%, сфера різних гуманітарних служб отримує 9%, теми здоров’я збирають 8%, а пожертвування різним громадським групам – 8%.

Сфера мистецтва і групи, які займаються культурою, отримали 5% загальної кількості, разом із громадською активністю в сфері міжнародних відносин, що включає різні види допомоги, розробку стратегій розвитку та ініціативи публічної політики. Екологічні організації й захисники тварин отримали 2%, і ще 2% були спрямовані приватним особам, найчастіше у формі ліків.

Reuters

Електронний журнал про благодійність «Філантроп»