У Києві створюється модель боротьби з туберкульозом серед безхатченків 4 Липня 2011 10:50

Всеукраїнський благодійний фонд «Соціальне партнерство» за фінансової підтримки Всесвітньої організації здоров’я розпочинає створення моделі роботи з бездомними у напрямку виявлення і попередження розповсюдження туберкульозу. В рамках проекту буде обстежено одну тисячу киян, які користуються послугами фонду на території благодійного центру «Стефанія» і на маршрутах «Соціального патруля». В рамках програми буде організовано анкетування, збір мокроти і надання медичної допомоги тим людям, у яких буде виявлено хворобу. Крім цього, проект передбачає поширення профілактичної інформації серед безхатченків і проведення тренінгів для фахівців з питань впровадження створеної моделі.

Одне з головних завдань проекту – виявлення реальних масштабів існуючої проблеми у даному середовищі. За словами президента ВБФ «Соціальне партнерство» Артема Макєєва, співпраця з Всесвітньою організацією здоров’я для фонду є почесною і відповідальною водночас. «З одного боку це свідчить про визнання міжнародною спільнотою ефективності нашої роботи у сфері допомоги бездомним, з іншого – вимагає від нас серйозної мобілізації. Адже мова йде про небезпеку, яка нависла практично над кожним з нас: за поширеністю туберкульозу Україна залишається у трійці лідерів серед європейських країн».

Варто нагадати, що ВБФ «Соціальне партнерство» вже має досвід роботи у сфері виявлення захворювання на туберкульоз серед бездомних. Зокрема, у грудні 2010 року у благодійному центрі «Стефанія» проводилося обстеження безхатченків за допомогою мобільного флюорографа. Було організовано збір бездомних на точках годування «Соціального патруля» і доставка їх до місця обстеження. Серед більше 200 обстежених взимку було виявлено четверо хворих на туберкульоз. Одна людина була з відкритою формою хвороби.

«Соціальне партнерство»