Маргарет Тетчер про благодійність 6 Липня 2011 14:24

Маргарет Тетчер про благодійність

У статті «Шлях істинний та шлях третій», написаній десятиліття тому, видатний політик викладає свій погляд на вільний ринок, роль держави та суспільні проблеми.

У контексті аналізу проблем, пов’язаних з державним регулюванням економіки, висловлювання Маргарет Тетчер про благодійну діяльність є дуже цікавими і не втрачають своєї актуальності і сьогодні:

«Суспільство, яке контролюється настільки жорстко, що в людей зовсім відсутня можливість вибору (звичайно, якщо вистачить фантазії таке уявити), просто не дозволяє людям надбати ніяких моральних якостей. Візьмемо ближчий до реальності приклад: у країні, де на державному забезпеченні знаходяться абсолютно всі, нема місця для благодійності й нема потреба в самопожертві. Цей принцип легко довести від зворотного, не вдаючись до домислів. Сполучені Штати – найбагатша та найвільніша країна на землі; не дивно, що вона також найщедріша. Щорічно американці виділяють 200 мільярдів доларів на благодійність. Цю традицію підтримує й Великобританія, де свобода особистості й особиста відповідальність нерозривно пов’язані одна з одною, – звідси й багата історія створення благодійних фондів та добровільної участі в них. Що більше ми сподіваємося на те, що далека державна влада впорається з трагедіями нашого життя, то менше робимо самі, то більше розростається бридка виразка егоїстичного матеріалізму».

Повністю статтю можна прочитати тут: http://www.organizator.in.ua/flash_pack/player.html?i=12&start=6&end=11&ret=4