Дарунок як поклик душі 16 Вересня 2014 16:55

Дарунок як поклик душі

«Дарунок як поклик душі» – таку назву має виставка у Дніпропетровському національному історичному музеї ім.Д.І.Яворницького, що відкрилася 12 вересня, напередодні Дня міста. Вона повністю складається із експонатів, подарованих музею протягом 2006-2014 років дніпропетровським підприємцем і меценатом Дмитром Пірклом.

Всього Дмитро Олександрович подарував музею близько 450 цінних історичних пам’яток. Серед них – 91 срібна та 3 золоті медалі й монети. Привертають увагу пам’ятні медалі серії «Ukraina Terra Cosacorum» («Україна – козацька земля»), виготовлені на високому художньому і професійному рівні і мають сертифікати. Варто зауважити, що ідея створення медалей належить автору виставки, а продюсер проекту – Ігор Лук’янов. Створив же їх головний скульптор монетного двору НБУ Роман Чайковський. Поруч ще одна цікавинка – золота пам’ятна медаль на честь 500-річчя від дня народження легендарної султанки Роксолани (Надії Лісовської). Ці медалі можуть бути окрасою будь-якої колекції завдяки високій художній якості та рідкості (всього по 100 штук). Дніпропетровський історичний музей тепер може гордитися і кращим в Україні зібранням акцій, облігацій, свідоцтв іноземних та вітчизняних акціонерних компаній, які діяли за рахунок іноземного інвестиційного капіталу на території України наприкінці ХІХ – початку ХХ століть. Унікальна колекція зараз налічує 178 цінних паперів. Саме на них теж треба загострити особливу увагу. Папери є не тільки цінним джерелом до економічної історії краю та його міжнародних зв’язків, а й мають пряме відношення до сьогодення як у політичній, так і в інших площинах.

Як свідчать експонати, могутній індустріальний потенціал Катеринославської губернії, куди входили і Донбас, і частина нинішньої Ростовської області Російської Федерації, створювався, в основному, за рахунок європейських інвесторів. Це значить, що сьогодні ми не просто йдемо у Європу, а знову повертаємося до неї. І на той час там були набагато вищі технології, ніж у царській Росії, що довго замовчувалося. Ті ж підприємства, що створені європейцями у кінці ХІХ – на початку ХХ століть, діють і сьогодні.

Можна назвати ще деякі історичні «дрібнички». Зокрема, яскраві, живописні та деталізовані колекційні вкладиші із плиток французького шоколаду початку ХХ століття; білети з дозволом на перебування на Катеринославщині іноземних підданих; дві добре збережені мапи – Херсонесу Таврійського та римських провінцій Дакії, Мезії та європейської Сарматії (1783 рік).

Частина ж експонатів присвячені сьогоденню. Зокрема, подіям на Майдані взимку 2013-2014 років, у яких сім’я Пірклів, як у Києві, так і Дніпропетровську, брала активну участь. Це – світлини, листівки, речі, що доповнюють образ мецената, за освітою металурга, який працював на Дніпропетровському металургійному заводі ім.Петровського. Дмитро Олександрович народився у Дніпропетровську у 1968 році, тут сформувався як український патріот, на чому, до речі, наголосив його друг відомий на Придніпров’ї політичний і громадський діяч депутат Бабушкінської райради обласного центру Микола Хоменко.

Дмитра Піркла добре знають у багатьох музеях України та зарубіжжя, де завдяки йому збагатилися фонди цінними пам’ятками. Серед них – Львівський історичний музей, Музей Івана Гончара (Київ), Музей історичних коштовностей України, Український музей у Нью-Йорку, Чигиринський національний заповідник.

У місті на Дніпрі є глибокі історичні корені колекціонування та музейного меценатства. Наприклад, поміщик О.М.Поль, відкривач запасів криворізьких руд, на базі колекції якого і засновано національний історичний музей ім.Д.І.Яворницького, дніпропетровський архітектор О.Л.Красносельський, виставка колекції якого, зібрана на початку ХХ століття, зараз розташувалась у сусідніх залах. І все ж, серед сучасних меценатів подарунок Дмитра Піркла – найбільший за обсягом і цінністю.

Джерело: Музейний простір


Галерея (4 фото)

* Для перегляду клікніть на фото