Асоціація благодійників долучилася до подій 21-го Форуму видавців у Львові 17 Вересня 2014 11:29

Асоціація благодійників долучилася до подій 21-го Форуму видавців у Львові

Завершився 21-й Форум видавців у Львові. Незважаючи на складні часи, організаторам Форуму вдалося підготувати найбільш насичену програму за всі роки існування заходу. Тисяча акцій відбулася у межах Форуму – презентації книг, зустрічі з письменниками та поетами, дискусії, автограф-сесії, літературні читання. Гостями форуму стали понад 370 письменників із 25 країн. Пройшли Львівський міжнародний літературний фестиваль, фестиваль дитячого читання «Книгоманія», учасники якого 13 вересня влаштували танцювальний флешмоб «Єдина Україна»; благодійна акція для літніх людей «Третій вік: задоволення від читання», П’ятий Бібліотечний форум.

Гран-прі книжкової премії «Найкраща книга Форуму видавців – 2014» отримала книга «Сто загадок Симфосія». Переклад з латинської, коментарі-есеї Андрія Содомори (видавництво «Срібне слово»). Загалом цього року на конкурс подано 316 книг від 68 видавництв.

Спеціальним гостем Форуму став відомий американський історик Тімоті Снайдер, який презентував свою книжку «Українська історія, Російська політика, Європейське майбутнє» та провів публічну зустріч із читачами.

Асоціація благодійників України також долучилася до подій Форуму: починаючи з цього року, вона є партнером відзнаки «Україна унікальна». Відзнака започаткована 2007 року Фондом «Україна 3000» і передбачає обрання найкращого видання з історико-культурологічної тематики, представленого на Форумі, та розповсюдження його по бібліотеках України.

Цього року було вирішено дещо змінити критерії відзнаки: обираються і відзначаються не окремі видання, а видавництва, які роблять кращі книжки з історико-культурологічної та патріотичної тематики для дітей. А Асоціація благодійників виступила партнером.

Володарями оновленої відзнаки «Україна унікальна» стали два видавництва – столична «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» та «Видавництво Старого Лева». Від імені Фонду «Україна 3000» та Асоціації благодійників України відзнаку директорам видавництв вручив Президент Асоціації Олександр Максимчук. Організації мають намір виділити по 3 тисячі гривень на закупівлю книжок кожного з відзначених видавничих домів.

«Без культури читання неможлива культура самостійного мислення», – каже Оксана Забужко. Дякуємо члену Асоціації благодійників України – ГО «Форум видавців» та її президентові Олександрі Коваль за багаторічну популяризацію читання та промоцію української думки.

Фото прес-служби Форуму видавців / Фотоагентство LUFA / Rostyslav Kovalchuk