Стартував Регіональний конкурс «Благодійна Одещина»: заявки приймаються до 31 січня 2015 року 10 Грудня 2014 17:50

Стартував Регіональний конкурс «Благодійна Одещина»: заявки приймаються до 31 січня 2015 року

10 грудня 2014 року в Одесі відбувся брифінг на тему: «Старт одеського етапу національного конкурсу «Благодійна Україна». Спікери: Олександр Максимчук, голова оргкомітету Національного конкурсу «Благодійна Україна», Асоціація благодійників України; отець Василь Колодчин, голова оргкомітету одеського етапу конкурсу «Благодійна Одещина – 2014», директор БФ «Карітас Одеса УГКЦ»; Олександр Доброєр, член оргкомітету, Європейський інститут соціальних комунікацій.

Отець Василь Колодчин повідомив, що зараз у благодійності на перше місце виходять такі поняття, як прозорість і звітність. Щоб краще оцінювати діяльність благодійних організацій, потрібні конкурси, щоб зрозуміти, наскільки організація потрібна, наскільки їй довіряють люди.

Олександр Максимчук розповів, що радий відкрити одеський етап конкурсу. Благодійність цього року дуже голосно про себе заявила. Конкурс проходить третій рік поспіль. Торік конкурс проходив у трьох регіонах, у цьому – уже в шести. Логіка конкурсу така – протягом календарного року приймаються проекти, історії про добродійників і реципієнтів. До 15 лютого подаються заявки. У середині березня проходить національне нагородження переможців.

Переможці визначаються у 10 конкурсні й 3 спеціальних номінаціях. Також введені 4 додаткові номінації для визначення кращих благодійників у визначеній сфері – культура, освіта, медицина, соціальна робота. Переможці отримують фігурки «Анголів добра».

Олександр Доброєр звернувся до громадських працівників одеського регіону із закликом брати участь у конкурсі. Для цього треба подать заявку, зателефонувавши (066) 151-10-51, Олександр Родіонов. Переваги участі в конкурсі для громадських організацій такі:

  • Можливість поділитися своїм досвідом. Це надзвичайно важливо. Якщо ви знаєте, що хтось добре працює – розповідайте про цю організацію, подайте заявку за неї.
  • Можливість знайти колег і партнерів. Можна брати участь у семінарах і тренінгах, прилучитися до світового досвіду добродійності.

На конкурсі буде працювати компетентне журі, і його організатори призивають добродійників не думати, гідні вони чи ні, а надати це на суд журі. В Одесі прийом заявок завершиться 31 січня 2015 року.

Брати участь у конкурсі можуть не тільки організації, але й приватні особи. Благодійністю займаються і прості люди, в представники великого, середнього й малого бізнесу. Важливе завдання конкурсу – показати, як різні люди діляться і допомагають іншим.

Отець Василь Колодчин закликав благодійників і волонтерів показати і розповісти, як добро робиться в Одесі та області, щоб «Ангели добра» оселилися в нових будинках.

Олександр Доброєр висловився про важливість взаємодії зі ЗМІ. Часто медіа вбачають комерційну вигоду з боку благодійних організацій, і це створює складності. Треба навчитися співвідносити добродійність і комерцію.

Торік зібрали заявок в 2 рази більше, ніж у перший рік. Цього року заявок повинне бути більше, адже в 2014 році відбувся сплеск добродійності.

Олександр Максимчук розповів, що волонтерство – це безкорислива допомога або надання свого часу. Вона стосується не тільки до армії. Волонтерство існує в усьому світі й сьогодні масово прийшло в Україну. Важливо, щоб були визначені поняття й отримана законодавча підтримка держави. Це дозволить перевести той імпульс, що з’явився цього року, на постійну основу.

Одеський кризовий медіа-центр