У Києві запрацювала Служба порятунку бездомних 12 Лютого 2015 20:10

У Києві запрацювала Служба порятунку бездомних

11 лютого у приміщенні інформаційної агенції «Укрінформ» відбулася прес-конференція з нагоди початку роботи «Служби порятунку бездомних», що є одним із соціальних проектів Всеукраїнського Благодійного Фонду «Соціальне партнерство».

Основною метою діяльності служби є комплексна допомога людям, що не мають постійного місця проживання, та повернення їх в суспільство як повноцінних громадян: бездомні можуть пройти санітарну обробку, отримати медичну допомогу та новий одяг, поїсти, зігрітися, випрати та полагодити свої речі, більше того, – їм допомагають відновити документи, надають консультацію з правових питань та знаходять роботу.

«У Києві давно назріла потреба створення служби порятунку безпритульних. На базі нашого фонду вже функціонує схожа програма «Соціальний патруль», який курсує столицею та надає послуги бездомним: роздає гарячу їжу, необхідний одяг, надає соціальні консультації», – підкреслює Олена Поліщук, президент ВБФ «Соціальне партнерство».

На разі фонд надає безпритульним близько 20 послуг, що полегшують їх життя. Крім того, вперше в Україні ВБФ «Соціальне партнерство»з допомогою проекту «Служба порятунку бездомних» активно залучає громадян до вирішення соціально гострих проблем: з цією метою було створено «гарячу» лінію, за допомогою якої кожен небайдужий зможе повідомити оператора про людину, що потребує негайної допомоги. Отримавши виклик, екіпаж вирушає на місце, де надає знедоленому першу медичну та соціальну допомогу (їжа, одяг, взуття тощо) та, за згодою людини, приймає рішення – відвезти нужденного до соціального центру, пункту обігріву чи до нічліжки.

Соціальний проект «Служба порятунку бездомних» також отримав підтримку благодійників та представників влади. На прес-конференції до обговорення та вирішення найгостріших соціальних проблем сьогодення були залучені: Оксана Суліма, начальник Управління у справах людей похилого віку та надання соціальних послуг Міністерства соціальної політики України, Олена Поліщук, президент Всеукраїнського Благодійного Фонду «Соціальне партнерство», Алла Шлапак, депутат Київської міської ради, Юрій Крикунов, голова Постійної комісії Київради з питань охорони здоров’я  та соціального захисту, Ірина Тарасюк, начальник відділу надання соціальних послуг бездомним особам та іншим групам ризику Управління у справах людей похилого віку та надання соціальних послуг Міністерства соціальної політики України, Влада Литовченко, меценат, громадський діяч.

В рамках заходу спікери говорили про проблеми бездомних у столиці та в Україні, а також ділилися досвідом щодо підтримки соціальних ініціатив з боку влади та громадськості.

Як зазначила Оксана Суліма, основне завдання влади – створення законодавчого нормативно-правового підґрунтя для того, щоб не блокувати роботу громадських ініціатив та ініціатив органів влади, а також підтримувати подібні соціальні проекти.

За словами Юрія Крикунова, на сьогоднішній день столична влада опікується проблемами безпритульних: у Києві функціонують два будинки соціального піклування, де можуть знайти прихисток люди без постійного місця проживання. Разом з тим, представник Київської міської ради зазначив: «Для вирішення соціальних проблем потрібно залучати громадськість. І в першу чергу, я би зосередив свою увагу на зміні ставлення суспільства до проблеми безпритульних в цілому. Адже ставлення киян до безхатченків сьогодні не найкраще і, поки воно не зміниться, проблема людей без місця проживання нікуди не зникне».

Щодо необхідності активного залучення громадськості до вирішення соціальних проблем Алла Шлапак зазначила: «Сьогодні треба державі нарешті відмовитися від тієї монополії, яку вона зберігає в соціальній сфері. І світовий досвід показує, що соціальні послуги не надаються переважно державними установами, а навпаки – створюються умови для того, щоб існувало і працювало таке поняття як соціальне замовлення, і якраз виконувати це соціальне замовлення і використовувати кошти, які передбачаються  в бюджетах, мають благодійні фонди і громадські організації».

Влада Литовченко також висловила свою підтримку соціальній ініціативі фонду та захоплення якістю роботи «Служби допомоги бездомним»: «Нещодавно я була з робочим візитом у реабілітаційному центрі і на власні очі побачила, які умови тут створено для безхатченків. На момент мого приїзду був обід, тому я вирішила особисто ознайомитися з меню центру. Мушу сказати, що тут не просто годують гарячими обідами, а надають комплексне харчування. Тут і перше, і друге і, до речі, все по-домашньому смачне».

Нагадаємо, «Служба порятунку бездомних» покликана підвищити доступність послуг для соціально незахищених верств населення, знизити показники смертності серед бездомних, особливо у зимовий період, а також залучити мешканців столиці до процесу допомоги тим громадянам,
які найбільше цього потребують.

Режим роботи Служби порятунку бездомних: щоденно, без вихідних з 9:00 до 21:00. У період сильних морозів вводяться нічні зміни. Телефон гарячої лінії – (067) 911-7-911.

За інформацією ВБФ «Соціальне партнерство»