Рівненські волонтери хочуть поставити «кіборга» на ноги 18 Травня 2015 14:06

Рівненські волонтери хочуть поставити «кіборга» на ноги

У Рівному влаштували благодійний марафон. Ярмарок, професійні патріотичні фотосесії, польова кухня, концерт, інтернет-аукціон. А ще аніматори для дітей, майстер-класи з виготовлення іграшок та написання листів. Усе для того, аби допомогти пораненому «кіборгу» Андрію Мельнику. Щоб поставити бійця на ноги, рівняни зібрали майже 21 тисячу гривень.

Коли «кіборг» Андрій Мельник із Костополя їхав захищати Донецький аеропорт, усвідомлював, що це дорога в один кінець. Він пробув там 3 місяці. Найважче переживав, коли вбивали хлопців. Але з того пекла Андрій вийшов живим. Вже був на безпечній території. За пару днів мав повертатися додому, але отримав важке поранення. Куля пошкодила хребет, зачепила спинний мозок. Після складної операції і декількох місяців лікування 26-річний «кіборг» зумів сісти в інвалідний візок. Сьогодні Андрій впевнений, які прогнози не робили б лікарі, він все одно встане на ноги. У цьому навіть не сумнівається.

Боєць проходив реабілітацію в Львівському госпіталі. А вже за декілька днів повертається додому, до батьків. Каже, дуже хоче виспатися не на лікарняному, а на своєму ліжку.

«Раніше я їздив на заробітки в Москву. Працював на будівництві, в охороні. А потім був Майдан. Багато хто із тих, із ким там познайомився, тепер у зоні АТО. Декого вже й немає серед живих, – розповідає Андрій Мельник. – Я в зоні АТО пробув п’ять місяців. Три із них – у Донецькому аеропорту. Спочатку батьки про це не знали.  Зізнався їм, де я, після першого обстрілу».

Тих, хто тоді захищав аеропорт, Андрій вважає героями. Каже, їхати туди вже було подвигом. Бо бійці знали, на що йдуть, але ніхто не відступив.

«Я отримав поранення вже в Костянтинівці. Мене підстрелили вночі, 24 січня. Як кажуть, куля – дура. Вона пошкодила кишківник, хребет, кістковий мозок. Але якщо я вижив, значить для чогось потрібен. Все обійшлося. Дай Боже, встану на ноги, – переконує «кіборг». – Тепер ми не відступимо, бо просто нема як. Воюватимемо до останнього патрона. Прорвемося. Ми ж «укропи». А ця рослина скрізь проросте».

Курс реабілітації Андрія Мельника у Львові закінчується. Ним опікувалися тамтешні волонтери. У тому числі й фінансово. Тим часом, щоб «кіборг» встав із інвалідного візка, потрібне подальше лікування. Курс на місяць обійдеться у 45 тисяч гривень, пише у «Фейсбуку» рівненська волонтерка Наталія Лозовська. «Вийшовши з донецького аеропорту, Андрійко отримав важке поранення на території, яка мала б називатись безпечною… В лютому хлопчина переніс складну операцію і з того часу перебуває на лікуванні у львівському госпіталі. Щоб мати шанс встати з візка, Андрію потрібна подальша реабілітація. Ціна питання – 45 тис. грн. (1500 грн./день на місяць). Картковий рахунок Андрія Мельника – 5168 7572 7400 9705)».

Джерело: «День»