Олександр Максимчук: Сталий розвиток – не за чийсь рахунок, а за допомогою всіх 25 Червня 2015 20:13

Олександр Максимчук: Сталий розвиток – не за чийсь рахунок, а за допомогою всіх

Громаді не треба вчитися об’єднуватися, їй просто треба згадати, як це робиться. Адже об’єднання усиль на допомогу конкретній особі або у вирішенні якоїсь справи притаманне українцям з давніх давен. Про це нагадав під час міжнародної конференції «Зміцнення громад: від волонтерського ентузіазму до професійної діяльності» Президент Асоціації благодійників України Олександр Максимчук.

Конференція відбулася у місті Хмельницькому 25 червня 2015 року в Академічному театрі ім. М. Старицького. Її організатор – Благодійний фонд «Зміцнення громад». У заході взяли участь близько 500 делегатів – представників міських, сільських і селищних громад Хмельницької, Чернівецької та Житомирської областей, з якими вже п’ять років поспіль активно працює Фонд «Зміцнення громад», а також запрошені гості – представники благодійних та громадських організацій та об’єднань, дослідницьких установ з України та з-за кордону. Перед учасниками конференції виступили спікери – авторитетні фахівці у сфері розвитку та об’єднання громад, благодійності, громадської роботи, представники грантодавчих організацій, соціально відповідального бізнесу. З доповіддю на тему «Системність – запорука сталого розвитку благодійного сектору в Україні» виступив Президент Асоціації благодійників України Олександр Максимчук.

Для розв’язання системних проблем потрібні системні підходи. Сьогодні можна сказати, що за системним принципом працює більшість доброчинних організацій в Україні. Системність, прозорість і професійність – ось головні засади роботи сучасного благодійника.

Олександр Максимчук розповів про головні принципи і найбільші проекти Асоціації благодійників України. Він розповів про зусилля Асоціації у напрямку впровадження в Україні відсоткової філантропії і представив учасникам конференції конкурс «Благодійна Україна». Більш докладно зупинився Президент Асоціації на презентованій днем раніше «Зеленій книзі української благодійності – 2014». Він представив і прокоментував деякі результати експертного дослідження.

Продовжуючи тему системної роботи громадських і доброчинних організацій, Олександр Максимчук навів як приклад діяльність двох організацій – членів Асоціації благодійників, які глибоко і планомірно працюють у своїх сферах – це Український центр розвитку музейної справи та Медичний центр NOVO. УЦРМС вже понад 10 років ініціює та реалізовує системні зміни у музейній сфері в Україні і досяг у цьому напрямі вагомих результатів. Центр NOVO, медично-діагностичний центр, відкритий минулого року у Львові, – перша в Україні установа, яка надає медичні прислуги, працюючи на засадах доброчинної організації. На прикладі центру NOVO реалізовано принцип організації та управління закладами соціальної сфери, загальноприйнятий в Європі та США.

«Один з членів правління нашої Асоціації сповідує філософію вектора, – сказав Олександр Максимчук. – Згідно з нею, розвиток будь-якої суспільної одиниці – людини, спільноти, громади – відбувається не за чийсь рахунок, а за допомогою всіх. Ця філософія прекрасно ілюструє принцип згуртування громади задля вирішення якогось проблемного питання».

«Якщо ви чогось не знаєте – не бійтеся, все знати неможливо; якщо ви хочете чогось навчитися – не намагайтеся це завчити. Сприймайте, слухайте один одного. У вас вже склався унікальний нетворк, користуйтеся його перевагами», – сказав Олександр Максимчук.

Наприкінці виступу Президент Асоціації благодійників вручив примірник «Зеленої книги української благодійності – 2014» директору Благодійного фонду «Зміцнення громад» Тетяні Василик, яка брала участь у дослідженні в якості експерта.