Громадські діячі ініціюють збір літератури для мешканців сходу та українських військових на передовій 28 Серпня 2015 12:45

Громадські діячі ініціюють збір літератури для мешканців сходу та українських військових на передовій

Громадські діячі об’єдналися у проект «Наша сила – в єдності!» та збиратимуть книжки, які наприкінці вересня відправляться на схід України. Доєднатися до акції можуть як українські видавництва, так і громадяни, що хочуть посприяти «лагідній українізації» мешканців сходу, та створити на противагу проросійській пропаганді у тутешніх містах осередки, де можна буде почитати сучасну літературу. Про це заявили організатори та діячі культури під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

За словами В’ячеслава Пономарьова, заступника директора МО «Остання барикада», книжки повезуть у місцеві бібліотеки, школи та культурні центри, де бракує сучасної літератури. Зокрема, у планах поїдки до Краматорська, Севєродонецька, Лисичанська, Краматорська, Старобільська, Сватово тощо. Загалом, акція охопить п’ять областей України – Донецьку, Луганську, Харківську, Запорізьку та Дніпропетровську. Станом за зараз є більше 20 запитів на українську літературу. «Принесіть таку книжку, яку ви самі охоче читали би», – зазначив головний критерій до літератури В’ячеслав Пономарьов та додав, що не варто нести ті книжки, які не потрібні чи просто захаращують дім.

Нині дуже важливо підтримати тих, хто залишився на прифронтових територіях. Особливо важливо пам’ятати, що йде війна не лише за мовним принципом, а за принципом освіти, і виховання, пояснила Марія Бурмака, українська співачка, народна артистка України. «У тих регіонах, де фактично не було української пісні, української книжки, українського виховання, там зараз російські війська, – акцентувала вона, – тобто люди не асоціюють себе з Україною. А ті, які асоціюють себе з Україною, потребують нашої підтримки». Вона закликала до такого всеукраїнського руху допомоги мешканцям сходу, аби пробудити чи підтримати у них любов до України.

Тематику літератури організатори не обмежують, але у першу чергу, закликають збирати дитячі книжки, тому що дорослих вже не переконати, пояснив Олександр Сидоренко (Фоззі), співак, вокаліст гурту ТНМК, журналіст і письменник. На його думку, нині слід працювати з наступним поколінням. «Треба чіплятися за тих, кого ще можна змінити та витягнути з інформаційної, скажімо, війни на наш «бік річки», – зазначив Фоззі.

Головне, щоб це була жива і актуальна література, якої на сході вкрай не вистачає, порадив письменник та спортивний коментатор Дмитро Лазуткін. Адже, прифронтова зона – це забезпечення надійного українського тилу, бо це запорука, що там буде нормальне майбутнє у складі цієї держави, підкреслив пан Лазуткін. Окрім місцевого населення, книжки розвозитимуть і українським військовим. «Художня пригодницька література потрібна. Особливе прохання, я чув у різних підрозділах, хотіли би історичної літератури, по військовій справі, і бажано, щоб було не про Кутузова і Суворова, а про козацькі походи, про визвольний рух ОУН-УПА, про військові підрозділи, які під час Другої світової війни діяли на заході України. Щоб це було нібито й художнє, але прикладне», – дещо конкретизував Дмитро Лазуткин літературні запити українських військових з передової.

Самі волонтери вже дещо емоційно втомилися, іноді трапляється дискредитація волонтерського руху. «Ми вирішили об’єднатися і показати, що ми можемо, ми не здалися і готові йти до кінця», – розповів як виникла ідея акції «Старт всеукраїнської благодійної ініціативи «Наша сила – в єдності!» представник міжнародного благодійного фонду «Національне Відродження» Руслан Голубіцький.

Пункти збору допомоги будуть розміщені у всіх обласних центрах України. У Києві точки збору розміщені у видавництві «Смолоскип» (вул. Межигірська 21), приміщенні МО «Остання барикада» (пр-кт Повітрофлотський 36, оф. 67) та МБФ «Національне Відродження» (вул. Спаська 31б, оф. 302). Загалом організатори планують залучити для проведення акції близько 1 тисячі волонтерів по всій Україні. Про нові пункти збору книг можна дізнаватись на сторінці проекту у Фейсбук https://www.facebook.com/bookforeast.

Джерело: Український кризовий медіа-центр