У Львові запрацював реабілітаційний центр імені Маркіяна Паславського 8 Серпня 2016 14:47

У Львові запрацював реабілітаційний центр імені Маркіяна Паславського

У будівлі казенного експериментального підприємства засобів пересування і протезування у Львові відкрили реабілітаційний центр для воїнів АТО. Його назвали іменем відомого американського військового українського походження Маркіяна Паславського, який у серпні 2014 року поклав своє життя у битві за Іловайськ.

Реабілітаційний центр створили у закинутому крилі протезного заводу. Тож починати довелося з ремонту приміщення. Згодом встановили спеціальні спортивні тренажери та приладдя для відновлювальної терапії, аби воїни, які отримають тут нові руки та ноги, навчилися правильно використовувати протези і мати повноцінне життя. Окрім того, у реабілітаційному центрі створили кімнату ерготерапії.

«Ця ергокімната дає можливість людині навчитися жити у побутових умовах вдома, бо їздити в колясці на вулиці всі вміють. Важливо навчитися жити правильно вдома, тому ми зробили такий стимулятор кухні і вітальні, щоб люди могли проходити реабілітацію і більш певно переходити у домашнє життя без нагляду лікарів», – розповіла керівник ГО «Міжнародний Альянс Братської Допомоги» Вікторія Воронович.

Саме ця громадська організація опікувалася створенням реабілітаційного центру, а кошти зібрала українська громада у США. На відкриття до Львова прибули мати та сестра Маркіяна Паславського, вони також допомагали в акумуляції коштів. Як зазначила Олена Паславська, її брат був дуже скромною людиною і не любив бути в центрі уваги, але він був би гордий долучитися до такої доброї справи.

Згадали про Маркіяна і добровольці з батальйону «Донбас», з якими служив герой: «Ми побратими Маркіяна, які, на жаль, останніми бачили його живим в Іловайську. Нам дуже приємно дізнатися, що його ім’я живе і допомагає людям. У нас нещодавно сталася неприємна ситуація, наш побратим втратив обидві ноги і, дивлячись на цей центр, я розумію, що в нього є шанси на подальше нормальне життя, і не тільки в нього, а й у сотень бійців – захисників нашої держави».

Як запевнила Вікторія Воронович, волонтери й надалі шукатимуть спонсорів і збиратимуть гроші, аби вивести реабілітаційний центр на європейський рівень.

Джерело: ZIK