Міністерство соціальної політики та ВБО «Асоціація благодійників України» провели круглий стіл 12 Грудня 2016 19:11

Міністерство соціальної політики та ВБО «Асоціація благодійників України» провели круглий стіл

8 грудня у Київському міському будинку вчителя Міністерство соціальної політики України спільно із Всеукраїнською благодійною організацією «Асоціація благодійників України» провели круглий стіл на тему «Тенденції розвитку волонтерської та благодійної діяльності в Україні».

Захід було присвячено визначенню основних тенденцій розвитку волонтерства та благодійництва в Україні, проблем, що заважають цьому розвитку та пошуку механізмів його стимулювання.

У заході взяли участь начальник управління людей похилого віку та надання соціальних послуг Мінсоцполітики – Оксана Суліма; представники ВБО «Асоціація благодійників України» – Олександр Максимчук, Олександр Олійник та Володимир Демчак, представники Мінмолодьспорту, зокрема заступник Міністра – Олександр Ярема; МЗС, Міноборони, Служби безпеки, Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників АТО, Програми Волонтери ООН в Україні, представники  громадських та благодійних організацій, волонтери.

Оксана Суліма розпочала зустріч словами подяки всім волонтерам, благодійникам, громадським активістам, які поступаючись своїм родинним затишком, спокоєм, комфортом з любов’ю та теплотою підтримують наших співвітчизників від найменших до найстарших, підтримують всіх, хто потребує допомоги, дарують добро і милосердя; проінформувала присутніх щодо формування правової бази, спрямованої на розвиток волонтерської діяльності, зупинилася на необхідності об’єднання зусиль держави-благодійників-волонтерів ефективного розвитку громадянського суспільства.

Олександр Олійник, член Правління Асоціації, представив експертне опитування «Стан розвитку доброчинності в Україні – 2016», яке є основою «Зеленої книги української доброчинності» – одного із найуспішніших проектів Асоціації благодійників України. У рамках цього було нагороджено:

• Он-лайн платформу «Українська біржа благодійності» у номінації «Найбільш ефективний та корисний доброчинний проект України 2016 року»;
• Благодійний фонд «Повернись живим» у номінації «Найбільш ефективний та корисний доброчинний проект України 2016 року»;
• МБФ «Таблеточки» у номінації «Найбільш публічна та відкрита благодійна організація  України 2016 року»;
• Анжеліку Рудницьку у номінації «Найбільш активна особиста участь (особисте сприяння) у проведенні благодійних та волонтерських акцій в Україні у 2016 році»;
• Марину Порошенко у номінації «Найбільш активна особиста участь (особисте сприяння) у проведенні благодійних та волонтерських акцій в Україні у 2016 році».

Олександ Максимчук, президент Асоціації, розповів про тенденції розвитку світової благодійності на основі результатів Світового рейтингу благодійності Charities Aid Foundation (CAF) – 2016.

Олександр Ярема у своїй доповіді зазначив, що одним із пріоритетів діяльності Мінмолодьспорту є створення ефективного правового поля та сприятливих умов для розвитку волонтерства серед молоді в Україні. Саме через волонтерську діяльність можливо досягнути розвитку громадянського суспільства, компетенції і навичок молодих людей, набутих поза системою формальної освіти, які будуть їм необхідні при пошуку першого робочого місця.

Позитивним досвідом роботи з молоддю поділилася Всеукраїнська молодіжна громадська організація «Пласт – Національна Скаутська Організація України», роботи з підлітками груп ризику – «Всеукраїнський громадський центр «Волонтер»; про волонтерську роботу  і щоденну діяльність розповіли адвокаційний експерт  та фахівець соціальної роботи по роботі з громадами  громадської організації «Крим SOS»; про роботу волонтерів  в Донецькій та Луганській областях по наданню допомоги внутрішньо переміщеним особам та людям похилого віку розповів представник Товариства Червоного Хреста України; про стан волонтерського руху серед літніх людей розповіла керівник волонтерського центру «Пенсіонер» Ради організацій ветеранів України. Координатор Програми Волонтери ООН в Україні окреслила роль волонтерства у досягненні нових Глобальних цілей сталого розвитку (Концепція сталого розвитку до 2030 року: можливості для України).

За матеріалами Урядового порталу