111 дітей-сиріт зіграють з футболістами донецького «Шахтаря» 10 Жовтня 2011 13:17

Повідомити якомога більшій кількості людей про можливості всиновлення – одна з основних цілей проекту «Сирітству – ні!», який вже більше року спільними зусиллями успішно втілюють у життя Фонд Ріната Ахметова «Розвиток України» і Футбольний клуб «Шахтар».

Гравці донецької команди показують приклад трепетного ставлення до дітей-сиріт: перераховують кошти від проведених ігор у дитячі будинки, відвідують інтернати і навіть всиновлюють дітей, як це зробили Рустам Худжамов і Ян Лаштувка. А фахівці Фонду проводять копітку роботу з наповнення сайту sirotstvy.net і привернення до нього уваги – тут зосереджені вже 14000 анкет дітей, які потребують батьківського тепла й ласки. Завдяки такій комплексній роботі вже 2235 сиріт з усієї України знайшли батьків.

Проект передбачає роботу тільки з українськими усиновителями. На сьогодні в країні 98000 дітей без батьків. 28000 підлягають усиновленню. Підтримує проект «Сирітству – ні!» і Василь Кобин, каже, що разом із дружиною теж подумував про всиновлення, але хоче, щоб це рішення було повністю виваженим, адже відповідальність чимала. А от двоє дітей-сиріт найближчим часом точно знайдуть батьків. Вони оселяться в будинку сімейного типу Петрових, заснованому в Сімферополі подружжям Наталею і Костянтином. Вчора вони разом з однодумцями Кожухаровими, які також заснували подібний заклад у Криму, відвідали на запрошення «Донбас Арену», адже є великими шанувальниками «Шахтаря».

– У нас уже дев’ять дітей у віці від п’яти до 21 року: троє власних, інші всиновлені, є двійнята. Ми заглядаємо в дитячі будинки, і одного разу довідалися про сайт, двоє малят нам сподобалися – за законом можна взяти тільки хлопців з нашого регіону. Зараз усуваємо перешкоду – облаштовуємо другий санвузол, без якого оформлення документів і отримання дозволів неможливо, – розповіла «Донбасу» Наталя Петрова. – Взагалі все, що стосується всиновлення, легко нам дається, як саме собою йде. Але ми теж стараємося – пройшли місячні курси підготовки за участі психолога перед першим усиновленням, спілкувалися з досвідченими батьками, створюємо в будинку комфортну атмосферу і дітей залучаємо: вони відвідують різноманітні кружки, недільну школу.

Відповідаючи на запитання журналіста «Донбасу» про перспективи програми, генеральний директор ФК «Шахтар» Сергій Палкін сказав, що головне в такому співробітництві – інформаційна робота: «У нашій країні багато людей, які хотіли б всиновити дитину, але більшість з них навіть не знає, куди звертатися. Завдяки подібним акціям ми вирішуємо питання, наприклад, виводячи адресу сайту на екран – люди її запам’ятовують. У нас заплановано багато заходів на найближчий рік, серед них гра на «Донбас Арені» між 11 футболістами клубу і 111 дітьми-сиротами. Також хочемо разом з гравцями «Шахтаря» побудувати будинок сімейного типу, і там буде жити велика і дуже дружня родина, в якій потім, можливо, з’являться футболісти».

Джерело: Газета «Донбас»