Відкрий в собі волонтера 20 Жовтня 2011 11:26

Милосердя, людяність, взаємодопомога, співчуття – головні засади в діяльності Товариства Червоного Хреста України (ТЧХУ). Ця шляхетна місія вабить небайдужі серця. І прагнення творити добро згуртувало навколо Червоного Хреста Київщини понад 375,5 тис. волонтерів, майже половина з яких – молодь.

Вони виконують будь-яку роботу. Наприклад, у м. Біла Церква допомагають одиноким пенсіонерам – миють вікна і прибирають оселі, упорядковують присадибні ділянки. Садочок і дім інваліда Великої Вітчизняної війни Ганни Євстахіївни Лініченко щороку потребує впорядкування, але дітей у неї нема, а чоловік помер сім років тому. Надія тільки на небайдужих людей, тож старенька з нетерпінням чекає на їхню допомогу.

Цілий тиждень трудились волонтери разом із працівниками Червоного Хреста в оселі Людмили Сторожко. Людмила Миколаївна – дитина війни, ветеран праці, у самої здоров’я підводить, а тут ще на руках важкохвора 90-річна мама.

– Дівчата з Товариства Червоного Хреста зробили ремонт на кухні, в прихожій, – радіє пані Людмила. – А у ванній кімнаті таку красу створили, що я не намилуюся!

Волонтери активно пропагують ідеї червонохресного руху. А учні театральної студії «Юність» міського Центру творчості дітей і юнацтва «Соняшник» поставили виставу «Пригоди Червоного Хрестика». Вони виступають із нею не тільки перед дітьми з рідного міста, але й перед школярами з інших районів Київщини. А для старшокласників підготовлено виставу «Сили добра та любові перемагають зло».

Статистика свідчить, що у епідемії ВІЛ/СНІД – «молоде обличчя», тож кому, як не молодим і небайдужим займатися профілактикою цієї хвороби серед однолітків. Так, хлопці та дівчата Червоного Хреста Білої Церкви, Броварів та Бородянки ініціювали соціальні проекти: «В майбутнє без СНІДу», «Подолаємо туберкульоз разом», «Молодь проти наркоманії, СНІДу», «Молодь за здоровий спосіб життя» та «Обміняй цигарку на цукерку».

У населених пунктах Київщини, де немає медичних закладів, спеціально підготовлені волонтери працюють у 75 громадських пунктах першої допомоги Червоного Хреста. Минулого року до них було майже 8700 звернень. Вони беруть участь і в пропаганді безоплатного донорства крові та залученні молоді до донорського руху, до збирання фруктів, овочів тощо. Лише у Вишгородському районі під час Всеукраїнського місячника Товариства Червоного Хреста та Всеукраїнської благодійної акції «Милосердя» школярі зібрали натуральної допомоги на суму понад 36 тис. грн. і вручили її вихованцям сиротинців «Сонячний» та «Любисток». Харчові продукти передано також територіальному Центру соціального захисту малозахищених людей, тублікарні, палатам лікарень Червоного Хреста. Допомогу отримали понад 3 тисячі нужденних. А молоді волонтери Ржищева допомагають самотнім громадянам та інвалідам доглядати присадибні ділянки й будинки.

Цього року на Київщині пройшов Всеукраїнський місячник Товариства Червоного Хреста під гаслом: «Відкрий волонтера в собі!» Його мета – залучати добровольців до безкорисної допомоги людям і в першу чергу людям з обмеженими можливостями, тяжкохворим і тим, хто залишився самотнім у старості.

Товариство Червоного Хреста Київщини вдячне усім волонтерам і благодійникам, завдяки доброті й щедрості яких спільно робляться доброчинні справи!

Джерело: газета «Народна армія»