На Київщині реформували iнтернaт 1 Листопада 2011 12:19

У Макарівському районі Київської області представництво благодійної організації «Надія і житло для дітей» на базі колишнього інтернатного закладу дитячого будинку «Барвінок» створила районний центр соціальної підтримки дітей і сімей «Промінь надії». Повідомляє газета «День».

Головна мета проекту — створити умови для розвитку й виховання дітей у своїх сім’ях, повернення дітей до рідних сімей або, якщо це неможливо, — проживання й виховання в умовах, максимально наближених до сімейних з урахуванням індивідуальних особливостей і потреб кожної дитини.

Останніми роками збільшується кількість дітей, яких направляють до інтернатних закладів через бідність батьків. За офіційними даними, нині понад 70 тисяч дітей виховують в інтернатних установах, серед них п’ять тисяч дітей — віком від народження до трьох років.

Наразі в Україні проживає близько 100 тисяч дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, із них більше 20 тисяч живуть у державних інтернатних закладах різного типу. При цьому щорічно в Україні близько 19 000 дітей вилучають із їхніх родин, 800 дітей щорічно залишаються в пологових будинках унаслідок відмови матерів.

За даними експертів, тільки 16% випускників інтернатів мають сім’ї, 25% постійно працевлаштовані, 1% мають вищу освіту. За даними міжнародних досліджень, колишніх вихованців інтернатних закладів у десять разів частіше, порівняно з основним населенням, вивозять за кордон із метою сексуальної експлуатації, вони в 30 разів більше схильні до алкогольної залежності, у 45 разів мають більше шансів стати безробітними або залученими до небезпечної діяльності, більш ніж у 100 разів мають ризик отримати судимість і в 500 разів більше схильні до самогубства.