На 4000 українців припадає 1 благодійний фонд 10 Листопада 2011 16:30

Податковий кодекс України звільнює від оподаткування благодійні внески юридичних осіб у розмірі до 4% оподатковуваного доходу. Такі цифри були озвучені у ході конференції 10 листопада, присвяченої презентації книги «Як здійснювати благодійну діяльність в Україні згідно з новим Податковим кодексом». Це видання було підготоване Олександром Вінніковим (Мережа розвитку європейського права) та Максимом Лацибою (Український незалежний центр політичних досліджень). Повідомляє blagozakon.org.ua

«Під час розробки Податкового кодексу пропозиції збільшити податкові стимули для благодійників з 5% до 10% оподаткованого доходу були відхилені під приводом фінансової кризи та значного дефіциту бюджету. Ці аргументи доволі штучні, оскільки Україна і до прийняття податкових правил за відносними втратами бюджетних доходів через податкові знижки для благодійників посідала передостаннє місце в Європі, де жодна країна під час кризи не скоротила ці знижки задля підтримки благодійності», – розказав О.Вінніков.

Експерт переконаний, що на сьогодні в Україні єдиною реальною формою державної підтримки благодійності є податкові стимули для благодійників. Втім, наголосив він, на практичному рівні державні органи переважно сприймають приватні внески на благодійну діяльність як ознаку недоплати податків або навіть «відмивання грошей».

М.Лациба навів для порівняння Болгарію, у якій звільнюються від оподаткування благодійні внески у розмірі до 5% річного доходу на благодійні організації, до 15% – на культуру і меценатство, до 50% – на Червоний Хрест та лікування дітей за кордоном. При цьому пожертви можуть становити не більше 65% річного доходу платника податку. Чи не взірцем у цьому питанні є Німеччина, яка дозволяє звільнювати від оподаткування доброчинні пожертви у розмірі до 20% річного доходу. При цьому загальна сума обмежується 100 тис. євро на рік або ж одразу 1 млн євро на 10 років.

За словами О.Віннікова, в Україні відносно слабка інституційна структура благодійної діяльності. Так, на початку цього року було зареєстровано 11 тисяч благодійних фондів, та чимало з них фактично не здійснювали благодійної діяльності. Для порівняння: у Нідерландах діє понад 160 тис. фондів. Тобто на один фонд припадає 100 мешканців Нідерландів проти 4000 мешканців України.

Презентована у ході конференції книга розповідає, як із мінімальними фінансовими втратами надати благодійну допомогу, залучити благодійні пожертви або сформувати благодійний цільовий капітал. Автори видання висловили сподівання, що наведені поради допоможуть благодійникам ефективніше реалізовувати свої ініціативи, в тому числі завдяки зменшенню правової невизначеності щодо оподаткування тих чи інших форм благодійної допомоги.

Можете ознайомитись із презентацією та фотографіями з заходу.