Університет банківської справи НБУ розпочинає благодійну акцію "Не осліпни серцем!" 16 Листопада 2011 14:54

Збір коштів на створення Центру соціокультурної реабілітації для незрячих розпочали студенти Університету банківської справи НБУ у рамках щорічної благодійної акції "VІ Аукціон надій" – "Не осліпни серцем!". Про це повідомили самі організатори під час проведення круглого столу "Відкрий очі, щоб побачити".

За інформацією директора Львівського інституту банківської справи Університет банківської справи НБУ (ЛІБС) Миколи Вознюка, проект, у першу чергу, покликаний привернути увагу до проблем людей з вадами зору. Осередком, де збираються незрячі Львівщини, є бібліотека для сліпих. Тут інваліди по зору читають, зустрічаються, отримують інформацію, проводять дозвілля тощо. На сьогодні бібліотека знаходиться у жалюгідному стані – архіви не оновлюються, апаратура застаріла, приміщення старі та напівзруйновані, немає необхідних умов для незрячих людей, працівники бібліотеки отримують мізерну зарплату, працюють на третину ставки, яку ще й виплачують з затримкою. Відтак, спільно з Українським товариством сліпих (УТОС) вирішено створити у бібліотеці Центр соціокультурної реабілітації незрячих, шляхом модернізації самої бібліотеки, оснащити її новітніми інформаційними технологіями, що допоможуть людям з особливими потребами інтегруватись у сучасне суспільство.

Для здійснення мети необхідно близько 160 тис.грн. За зібрані кошти придбають меблі – нові стелажі, комоди для дисків, столи, стільці; обладнання – звукозаписуючу та звуковідтворюючу апаратуру; електронну книгу, що дає змогу слухати аудіо книги; брайлівський папір, проведуть косметичний ремонт приміщення тощо. Реалізація мети здійснюватиметься через 4-х сторонню угоду між ЛІБС, бібліотекою для сліпих, УТОС та виконавцями робіт. У 2012 році до 50-річчя бібліотеки новостворений Центр буде урочисто відкритий.

Студентка ІІІ курсу Львівського інституту банківської справи УБС НБУ Яна Малютин повідомила, що ініціативною групою уже розроблений план заходів, що повинен допомогти у зборі коштів – ярмарка-розпродаж робіт, виготовлених незрячими Львівщини; розміщення скриньок у великих торгових центрах Львівщини, студенти ходитимуть колядою по підприємствах міста, а також колядуватимуть депутатам міської та обласної рад, і, навіть, готові вийти на вулиці міста. Найбільшого ж виторгу очікують на самому Аукціоні, що пройде 21 грудня у дзеркальному залі Львівського театру опери та балету. Цікаво, що оскільки цей рік ювілейний для НБУ, очікують лоти від керівників головного банку України різних років – Сергія Арбузова, Володимира Стельмаха, Віктора Ющенка, Арсенія Яценюка, Сергія Тігіпко та топ-банкірів України. Це будуть колекційні та раритетні речі.