Підбито підсумки благодійної акції «П’ять картоплин» 16 Листопада 2011 13:55

З 20 вересня по 20 жовтня 2011 року в Чернігівській області проходила благодійна акція «П’ять картоплин», ініціювала й організувала її Чернігівська обласна організація Товариства Червоного Хреста України.

Основна мета акції – привернення уваги суспільства до проблем людей похилого віку, як відомо: це самотні хворі похилого віку, ветерани війни і праці, інваліди, діти – сироти, багатодітні родини, безпритульні. Організувати і провести акцію по збору продуктів харчування, коштів, одягу, взуття, засобів гігієни, а також допомога лікувальним закладам та територіальним центрам по збору овочів на зиму.

28 липня 2011 року була проведена нарада з головами міських та районних організацій Товариства Червоного Хреста, щодо проведення акції в області та додаткових заходів.

Майже в усіх міських та районних організаціях разом із структурними підрозділами місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування розроблені спільні плани, заходи, створені робочі групи, проведені наради з заступниками державних підприємств, закладів, громадських організацій, благодійних фондів.

Особливого змісту набули широкомасштабні інформаційно–пропагандистські заходи з нагоди акції, організовувались круглі столи, розповсюджувалися листи – звернення до населення, трудових колективів, приватних підприємців, широко висвітлювались у засобах масової інформації.

Також до проведення благодійної акції приєднались школярі. Діти принесли з дому овочі, дбайливо збирали їх в односельців, розповідаючи про допомогу пристарілим громадянам похилого віку та безпритульним. Відрадно, що ніхто не залишився байдужим. Голови міських та районних організацій визначили класи хто активніше приймав участь та вручали дітям подарунки у вигляді канцтоварів, футбольних м’ячів, а в Ічнянському районні подарували комп’ютер для школярів школи №1 завдяки приватному підприємцю Драган Віктора Семеновича.

З порозумінням віднеслися до благодійної справи й жителі Чернігівської області. Допомога надавалась підопічним Червоного Хреста. На обліку в обласній організації Товариства – близько 45 тисяч хворих, самотніх громадян похилого віку, які потребують допомоги й вони її отримали – це зібрані овочі, одяг, взуття, засоби гігієни, продовольчі набори. Чимало з них отримали запрошення на благодійні обіди: на День партизанської слави, День похилого віку. Такі акції відбулися майже в кожному районі та місті області. Особливо відзначились Прилуцька, Ніжинська міські організації, Корюківська, Щорська, Бобровицька, Талалаївська, Варвинська районні організації Товариства. Урочисто вітали і вшановували ветеранів та вдов у Ніжинському та Щорському медико-соціальних центрах. Для них підготували благодійний обід, вручили подарунки. А місцеві артисти, волонтери Червоного Хреста подарували ветеранам та солдатським вдовам чудовий концерт: для них лунали пісні їхньої молодості та вірші. Благодійний обід відбувся завдяки фінансовій допомозі спонсорів Кармазін В.О., Назаренко Л.П., фірма «НАТАЛІ » – директор Козубенко С. В.

Завдяки ППО ПАТ « Слов’янські шпалери» в місті Корюківка була надано фінансова допомога 2068 гривень 05 копійок, які пішли на придбання бойлера та памперсів в центральну районну лікарню для дитячого відділення.

Так разом з територіальним центром в Бобровицькому районні провели збір картоплі для передачі в Вороньківський будинок-інтернат, малозабезпеченим та незахищеним верстам населення.

В Талалаївському районі працівники районної лікарні та територіально центру взяли активну участь в проведенні акції та самі здавали овочі. Завдяки спільним зусиллям працівників Червоного Хреста, Центральної районної лікарні, волонтерів та територіально центру було зібрано 12 тон овочів – це картопля та морква. Всі овочі були передані до Центральної районної лікарні.

В Ніжинському районі в школах за сприянням класних керівників було проведено «Години милосердя» на яких учням розповідали про необхідність піклування про немічних та знедолених членів районної громади.

Хотілось відмітити міські та районні організації, які добре спрацювали під час проведення благодійної акції «П’ять картоплин» – це Чернігівська, Ніжинська, Прилуцька міські організації та Бобровицька, Борзнянська, Корюківська, Ічнянська, Ніжинська, Ріпкінська, Куликівська районні організації.

Головами міських та районних організацій під час проведення благодійної акції було зібрано продуктів харчування, одягу, взуття, медикаментів, засобів гігієни, тощо на суму 822396 гривень 24 копійки, надано допомогу 15552 особам, а саме:
– продуктів харчування на суму 675280,99 грн., отримали 11260 чоловік;
– предмети першої необхідності на суму 140 933, 25грн., отримали 3679 людей;
– інші товари на суму 4782,00 грн., отримали 512 осіб;
– гаряче харчування 1400,00 грн., отримали 70 людей.

Інтернет-видання "Високий Вал", Голова обласної організації ТЧХУ О. Рубець