Проект «Благодійність по-українськи» 21 Листопада 2011 11:41

Соціологічна група «Рейтинг» розпочинає проект «Благодійність по-українськи», який включатиме серію випусків, присвячених темі благодійності в Україну, відношенню до неї громадян України, дослідженню можливостей діяльності в цій сфері як професійних організацій, так і звичайних людей.

Сьогодні ми представляємо випуск № 1 «Допомогти в новорічні свята!»

Отже, відповідно до проведеного в грудні 2010 року Соціологічною групою «Рейтинг» дослідженням, понад чверть опитаних (27%) громадян хотіли б проявити благодійність у період новорічних свят. Ще 20% поки над цим не замислювалися. Разом з тим майже половина (47%) такого бажання не виявили. 6% опитаних не змогли визначитися з цього приводу. Найбільше бажаючих проявити благодійність на новорічні свята виявилось на Заході (41%), Центрі (35%) та Півдні (29%). Найменше – на Півночі (20%) та Донбасі (15%).

Жінки проявили трохи більше бажання до благодійності, ніж чоловіки, як і люди, що живуть в селах, на противагу городянам. А одружені і не одружені більше, ніж розлучені та вдівці.

Більш освічені громадяни проявили більше готовності до благодійності, ніж менш освічені. Також спостерігається чітка залежність відповідей респондентів від фінансового стану: чим краще фінансовий стан, тим більше бажання проявити благодійність на новорічні свята.

У розрізі соціального статусу чи за родом занять більше бажання проявити благодійність на новорічні свята показали керівники, спеціалісти, підприємці, службовці. Менше – робітники, пенсіонери, домогосподарки, безробітні. Студенти в основному ще не замислювалася над цим питанням.

Респондентам, які не проти проявити благодійність у період новорічних свят, або ще не задумувалися над цим, була надана можливість вказати, перешкоди, які можуть перешкодити зробити це.

В результаті тільки 16% з них зазначили, що не бачать жодних перешкод проявити благодійність у період новорічних свят.

Решта – а це майже 80% – знайшли аргументи: 59% опитаних серед перешкод бачать власні фінансові можливості, 10% – відсутність інформації про те, кому потрібна допомога, 5% – відсутність інформації, як це зробити, ще 3% – може не вистачити часу.

Таким чином, можна припустити, що з 27% опитаних, які висловили бажання проявити благодійність у період новорічних свят, лише кожен п’ятий зробить це на ділі. А це означає, що цими новорічними святами благодійність проявлять лише близько 5-6% громадян України.

З 41% жителів Заходу і 35% жителів Центру, які виявили бажання допомогти – а саме ці регіони лідирують в плані бажання, лише 16% і 11% відповідно не бачать жодних перешкод зробити це. У Центрі головною перешкодою є відсутність інформації про те, кому потрібна допомога і як це зробити, на Заході – фінансові можливості громадян (відповідно тут добре знають як і де це робити).

У перерахунку на всіх мешканців реальну благодійність у період новорічних свят слід чекати лише від 7% мешканців Півдня, 7% – Заходу, 4% – Центру, 4% – Півночі, 3% – Сходу та 2% – Донбасу.

Відсутність інформації про те, кому потрібна допомога найбільшою перешкодою є для тих респондентів, чий фінансовий стан дозволяє заощаджувати багато. У той час коли менш заможні респонденти цей чинник згадували значно рідше.

Лише 16% опитаних зазначили, що відповідати за те, щоб благодійну допомогу в новорічні свята отримали ті, хто потребує її, повинен «кожен громадянин у тому числі і я». У той же час 28% опитаних громадян переклали відповідальність на вітчизняні благодійні організації та фонди, 28% – на державні структури, 17% – на багатих, 4% – на міжнародні організації, фонди, 3% – на політичні партії.

Цікаво, що люди, які не проявили жодного бажання до благодійності у період новорічних свят, найбільшу відповідальність за неї поклали на багатих і державу. Зате високий рівень власної відповідальності, за тих, хто потребує допомоги у ці новорічні свята показали респонденти, які хочуть проявити благодійність і не бачать жодних перешкод зробити це.

Найвищий рівень усвідомлення громадянами власної відповідальності за благодійність виявився серед мешканців Півдня. Переважно це люди середнього віку, середньої спеціальної освіти та середнього достатку.

Відповідальність за те, щоб люди, які потребують благодійної допомоги, отримали її в період новорічних свят на державні структури найбільше перекладають на Заході та Півночі, на благодійні фонди – на Донбасі і в Центрі. А те, що саме багаті повинні відповідати за благодійність вважають переважно респонденти на Сході.

 ***

Три "чому?" Чому такі логічні з точки зору соціології речі, стають такими нелогічними якщо їх аналізувати з позиції звичайної людяності? Чому наше немаленьке (27%) бажання проявити благодійність, в процесі його реалізації, спотикається об зручні, найпопулярніші перешкоди? Чому в результаті цієї складної боротьби між побутовим і душевним комфортом, бажання допомагати іншим виживає тільки в 5-6% громадян?
 
www.ratinggroup.com.ua