Різдво з благодійними намірами 22 Листопада 2011 11:45

Киян запрошують на ярмарок посольств різних країн

3 грудня у столиці відбудеться традиційний Різдвяний благодійний ярмарок. Цього разу він пройде у новому місці — у виставковому центрі "Київекспоплаза", а участь у ярмарку візьмуть 38 посольств та представництв різних країн. Кияни мають нагоду відчути різдвяний настрій, скуштувати національних страв, купити сувеніри і таким чином зробити свій внесок у благодійність.

19-й Різдвяний благодійний ярмарок, який щорічно проводить в Києві Міжнародний жіночий клуб, цього року виріс у масштабах. Нині він розміститься на площі 3 тисячі метрів квадратних у новому приміщенні — павільйоні № 2 виставкового центру "Київекспоплаза" (Салютна, 2-а). Збільшилась і кількість учасників — національні сувеніри, промислові вироби та продукти харчування на стендах представлятимуть понад 30 посольств країн Європи, Америки та Азії. Один зі спонсорів ярмарку, Генеральна дирекція з обслуговування іноземних представництв, традиційно презентуватиме Україну — національні страви, іграшки, вироби народної творчості. Святковий настрій створюватиме справжній Санта-Клаус та вітчизняні творчі колективи — хор ГДІП "Калиновий гай", колектив "Купава", ВІА "Горлиця", а студенти Київського національного педагогічного університету імені Драгоманова показуватимуть гостям святкову програму "Вертеп". Крім того, відвідувачі можуть взяти участь у розіграшах та лотереях з різноманітними подарунками — від побутових пристроїв до квитків на літак. На ярмарку проводитимуть художні та театральні майстер-класи для дітей, а також благочинний аукціон, твори на який надали відомі митці Давид Шарашидзе, Неллі Ісупова, Віктор та Олена Рижих.

За словами дружини Почесного Посла Королівства Нідерланди в Україні Маргріт Вольтерс, ярмарок має на меті не лише представити киянам культуру інших країн, а й зібрати кошти на благочинні проекти. Так, минулого року ярмарок зібрав 1,5 мільйона гривень. Отримані кошти були розподілені на гранти різним громадським організаціям. Як говорить голова благодійного комітету Міжнародного жіночого клубу, вони надають кошти проектам, направленим на допомогу малозабезпеченим жінкам, дітям, інвалідам та людям похилого віку. Це гуманітарна допомога інтернатам, доставка їжі пенсіонерам, закупівля медичного обладнання, іграшок тощо. Для організацій, які хочуть отримати грант, після ярмарку оголошується конкурс, і комісія обирає проекти-переможці. Власне, про роботу організацій та фондів, які отримали грант минулого року, можна буде дізнатися на ярмарку. Цього року організатори очікують 15 тисяч відвідувачів. Різдвяний благодійний ярмарок працюватиме з 10 до 17 години

Газета "Хрещатик", Марія БЄЛЯЄВА