У Дипломатичній академії відкрилась виставка картин до Дня пам’яті жертв Голодомору в Україні 1932-1933 років: «Голодомор: Очима українських художників» 25 Листопада 2021 11:24

22 листопада в Дипломатичній академії України ім. Г. Удовенка відкрилась виставка картин із приватної колекції  члена Асоціації благодійників України, директора Американсько-української ділової ради Моргана Вільямса: «Голодомор: очима українських художників». До організації виставки долучилися співробітнки ВБО “Асоціація благодійників України” та партнерські організації. 

Арт-проєкт відкрили міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, Президент України у 2005-2010 роках Віктор Ющенко, директор Дипломатичної академії Геннадій Надоленко, виконавчий директор Американсько-української ділової ради Марина Антонова, а також художниця, заслужена діячка мистецтв, членкиня Національної спілки художників України, народна художниця України та кавалерка ордену Княгині Ольги ІІІ ступеня Віра Баринова-Кулеба.

На виставці представлені 57 робіт українських художників, зокрема Миколи Бондаренка, Віри Баринової-Кулеби, Нестора Кизенка, Ніни Марченко, Миколи Шевцова, Володимира Куткіна, Івана Новобранця та Ілька Мироненка.

Захід привертає увагу до однієї із найбільших трагедій українського народу, Голодомору-геноциду, засобами образотворчого мистецтва. Практично всі роботи колекції створені після 1988 року, коли після десятиріч заборон і замовчування було вперше офіційно визнано, що у 1932-1933 роках мільйони українців були знищені голодом.

Віктор Ющенко: «Нинішня війна Московії  проти України – це війна за ідентичність. Без самоідентичності жодна нація не може вижити. А пам’ять – це ключ до самоідентичності».

Дмитро Кулеба: “Сталін і його полічники не лише вчинили геноцид проти українського народу. Радянський режим залякав цілі покоління українців, намагався стерти пам’ять про цей злочин. Але ми не зламалися. Ми подолали страх. Ми продовжимо і надалі працювати над тим, щоб світ знав про цю трагедію, і про перемогу українців у ній. Тому що нас не змогли вбити, нашу ідентичність не змогли знищити. Ціною страшної жертви ми перемогли у цій битві як нація. На кожному з нас лежить священний обов’язок, на честь наших пращурів, на честь українців, які безневинно загинули від голоду, пам’ятати та працювати над тим, щоб ніколи більше Україна не була жертвою. Щоб ми завжди були достатньо сильними, могли  захищати себе та не допускати жодних знущань над нами як країною”.

Геннадій НадоленкоПро злочин геноциду варто розповідати усьому світу, а пам’ять про жертв більшовицьких катів має жити вічно. Як говориться в одному відомому вислові: «Людина живе доти, доки живе пам’ять про неї.

Марина Антонова: “У картинах в колекції багато болю та відчаю. Відчаю від того, що майже ніхто у світі не прийшов на допомогу Україні у ті страшні часи. Від голоду на найродючішій землі загинуло від 4 до 10 мільйонів людей. Сталіну вдалось знищити український опір, забравши у селянства хліб, знаряддя праці, позбавивши права життя ціле покоління українців”. 

Віра Баринова-Кулеба: Ця виставка дуже важлива. Страшні часи Голодомору випали на долю наших дідів та бабів. На своїх картинах я малювала історію своєї родини: мого діда Миколи та баби Марфи, моєї матері. Моя мати втратила під час того голоду свого сина, мого брата. Але вона вижила і народила нас, іще чотирьох дітей. Ми, художники, хотіли показати вам наскільки це було жахливо. Ми хочемо, щоб через нашу пам’ять ви, молоді, не забували про тих, хто загинув тоді. Вони живі, поки ми пам’ятаємо про них.

Організатори заходу: Дипломатична академія України ім. Геннадія Удовенка та Американсько-українська ділова рада (USUBC).

Фотографії з відкриття виставки: https://cutt.ly/6TGLF1z 

Відвідати виставку можна до 30 листопада за адресою: вул. Велика Житомирська, 2, Дипломатична Академія України ім.Г.Удовенка, Велика зала.

Попередній запис на відвідування, а також додаткова інформація щодо графіку роботи виставки: Катерина Яблінська, 096-3875552, kateryna.dau@gmail.com

Захід проводиться із дотриманням усіх протиепідемічних умов. Обов’язкова наявність зеленого COVID-сертифікату та засобів індивідуального захисту.