У два інтернати Вінницької області меценати закупили техніку 29 Грудня 2011 17:11

Небайдужі вінничани склалися на комп’ютерний клас та телевізори дітям сиротам. Загалом на подарунки в школи інтернати витратили п’ятдесят тисяч гривень

«За останній час ми зробили дуже багато, завдяки небайдужим людям, які до нас приєднались», – каже Діана Мороз. Жінка організовує збір коштів для дитячих будинків та інтернатів області. Так комп’ютерний клас, а це десять комп’ютерів, силою багатьох меценатів подарували спеціальній школі інтернату села Іванів, Калинівського району.

– Я звикла переважно до людської байдужості, – каже організатор благодійної допомоги Діана Мороз. – Коли просиш приєднатись до збору елементарної канцелярії, іграшок чи одягу! Звісно, є ті, хто легко відає сотню, але це зараз нонсенс. Ми вдячні за кожні п’ятдесят копійок чи гривню, бо з миру по нитці, а скільки уже добра разом зуміли примножити.

Тому коли одна вінницька родина захотіла допомогти чимось суттєвим та глобальним, для Діани стало великою несподіванкою. Подумавши, благодійники вирішили подарувати комп’ютерний клас в село Іванів і плазмові телевізори з DVD та карооке у Стару Прилуку.
– Ми придбали десять нових комп’ютерів з ліцензійними програмами, решти якраз вистачило для втілення другої задумки, – каже Діана.

Мрії збуваються
Як розповідають меценати, діти буквально стрибали від радості, а разом з ними і керівництво інтернатів та вчителі. Більшість учнів взагалі вперше у житті побачили монітор і комп’ютерну мишку «вживу», а не на фото. Перепитували, коли вже почнуться уроки.

– Коли апаратуру підключили, то я з чоловіком Олександром показали малим, як користуватися клавіатурою, набирати слова, – розповідає Діана Мороз. – Кожен написав по слову: «сонце», «квітка», «машина». Ніколи не забуду хлопчика Колю, який довго вагався, а потім на екрані з’явилося «МАМА».

Музичний клас
Щодо Староприлуцької спецшколи, то і в її мешканців була аналогічна ейфорія від привезених сюрпризів. Тамтешні вихованці мають творчий підхід абсолютно до всього.
 – Їхній духовий і шумовий оркестри – це щось грандіозне, – ділиться враженнями жінка. – Шкода лише, що інструменти старенькі – деяким 40-50 років, іржаві і ледь «дихають».
Але вони примудряються і цього вижимати по максимуму – грають, співають, танцюють.
Тепер у класі музики матимуть сучасне DVD, а також мікрофони і вільний доступ до карооке, щоб й надалі дітки мали змогу проявити свої таланти.

Подарунки дітям подружжя вручало на День святого Миколая під залпи справжнього салюту. На які збігалися дивитись жителі навколишніх сіл.
– Діти реагували по-різному, – розповідає Діана. – У більшості випадків – неймовірна радість, хвилювання, щастя, подив. Такі феєрверки діти з інтернатів бачили лише по телевізору, а то й не бачили взагалі. Малеча дуже довго кричала нам дякую. Це була найбільша винагорода і подарунок нам на всі новорічні свята!

Добро заради дитячих усмішок
Подружжя Діани та Олександра Мороз вже чотири роки займаються благочинністю та підтримкою дітей з різних інтернатів області. Вони не створювали благодійного фонду або громадської організації, кажуть, без цих формальностей люди довіряють їм більше.

– Потреби у дітей різні – і моральні, і матеріальні, – каже Діана. – У кожному інтернаті своя біда. Наприклад, у Старій Прилуці потребує ремонту спортзал. Зайвим ніколи не буде теплий одяг чи взуття, іграшки, фрукти. Але найбільше дітям не вистачає маминої любові та нормального дитинства. Тому навіть увага може стати чудовим подарунком для таких дітей.

20minut.ua