Завдяки конкурсу «Пишемо про благодійність» кількість статей на благодійну тематику в українській Вікіпедії зросла втричі 1 Березня 2012 15:46

Завдяки конкурсу «Пишемо про благодійність» кількість статей на благодійну тематику в українській Вікіпедії зросла втричі

В Україні вперше пройшов конкурс зі створення в українській Вікіпедії статей на благодійну тематику – «Пишемо про благодійність». Акцію, яка тривала у грудні 2011 – січні 2012 року, організували Асоціація благодійників України і ГО «Вікімедіа Україна».

1 березня 2012 року в приміщенні інформаційної агенції «ЛІГАБізнесІнформ» організатори і члени журі підвели підсумки конкурсу. У присвяченій цій події прес-конференції взяли участь виконавчий директор ГО «Вікімедіа Україна» Юрій Пероганич, Президент Асоціації благодійників України, голова журі конкурсу Олександр Максимчук, члени журі – виконавчий директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар та медіа-експерт, ведучий телеканалу ICTV Андрій Куликов. На заході також були присутні члени журі – Голова Наглядової ради МБФ «Україна 3000» Катерина Ющенко, голова Наглядової ради Асоціації благодійників України, Президент Благодійного фонду «Приятелі дітей» Марина Криса, виконавчий директор ІАЦ «Громадський простір» Алла Прунь, члени правління «Вікімедіа Україна», представники організацій – членів Асоціації благодійників України та інші.

Конкурс «Пишемо про благодійність» стартував 12 грудня 2011 року і був приурочений до Дня благодійництва. До 29 січня 2012 року всі бажаючі могли створити або відредагувати в українській Вікіпедії статті, які розкривають поняття і терміни, пов’язані з благодійністю і корпоративною соціальною відповідальністю, чи розповідають про українські і міжнародні організації та окремих благодійників. Також можна було перекласти українською відповідні статті з іншомовних Вікіпедій, допускалося доповнення і покращення вже існуючих статей.

Оцінювання якості статей проводило велике і мале журі. Останнє складалося з адміністраторів і досвідчених авторів Вікіпедії, які щотижня аналізували внесок і визначали переможців тижня. Велике журі здійснювало оцінку якості статей за результатом конкурсу загалом.

«Ми оголосили цей конкурс одразу після Дня благодійництва, і сьогодні, маючи на руках його результати, можу сказати, що ми не помилилися, – сказав Олександр Максимчук. – Ми змогли суттєво розширити тему благодійності у Вікіпедії, привернути увагу її авторів до цього аспекту суспільного життя і дати поштовх до подальшої розробки цієї тематики». За його словами, сьогодні благодійний сектор змушений максимально задіювати всі доступні механізми масових комунікацій і шукає нові можливості подання інформації, щоб привернути увагу до його діяльності та розвитку. «Створити інноваційні ресурси і з їх допомогою достукатися до аудиторії – це новий, величезний пласт роботи, – підкреслив він. – Це – яскравий і сучасний спосіб позиціонування благодійних організацій. Це – один із шляхів розвитку благодійності».

«Всі, хто пише у Вікіпедію, вже є благодійники, – сказав Юрій Пероганич. – Адже в такий спосіб люди жертвують свої знання, час і працю заради просвітлення інших». Він повідомив, що напередодні був укладений меморандум між «Вікімедіа Україна» і Національною спілкою краєзнавців України. Цей документ, зокрема, передбачає спільну діяльність та експедиторську роботу дослідників рідного краю і редакторів української Вікіпедії, а також проведення тренінгів задля залучення науковців, музейних працівників та викладачів до редагування статей.

Вікторія Сюмар відзначила високий рівень статей. «Я побачила багато робіт значно вищого рівня, аніж ми бачимо в українській пресі, – сказала вона. – Соціальні питання глибоко досліджені, зроблений чудовий порівняльний аналіз, зокрема з іншими країнами світу, наведена цікава статистика. Все це демонструє глибоке розуміння теми. І тепер цією інформацією можуть послуговуватися усі».

«Щоб писати статті у Вікіпедію, недостатньо просто комп’ютера – потрібно мати сумління і певний рівень знань, – зауважив Андрій Куликов. – І на цьому конкурсі я побачив багато вдумливих і ретельних робіт». За його словами, важливо не тільки наповнювати українську Вікіпедію, – потрібно створювати в інших Вікіпедіях статті про Україну, її історію, культуру, досягнення. «Одним з можливих кроків «Вікімедіа Україна» я бачу забезпечення якісних статей іноземними мовами», – підкреслив Андрій Куликов.

Отже, загалом в ході конкурсу було опрацьовано 159 статей. До оцінювання допущена 121 стаття, з них 109 нових і 12 суттєво доповнених. Створення і доповнення статей здійснювали 34 автори, частина з яких спеціально зареєструвалися у Вікіпедії для участі в конкурсі «Пишемо про благодійність». Загальний обсяг доданої інформації склав більше 2 мегабайт. На час завершення конкурсу із 211 статей категорії «Благодійність» 135 були створені або значно доповнені саме завдяки конкурсу. Тобто, конкурс збагатив благодійну тематику в українській Вікіпедії майже втричі.

За результатами роботи малого журі переможцями
тижнів визначені чотири дописувачі – Микола Супрунець з Рівного (користувач Вікіпедії Супрунець М.Ф.), Олександр Кахай з Запоріжжя (користувач Gertsoge), Валентина Кодола з Черкаської області (користувач Uthitel) та Олег Король зі Львова (користувач Олег-літред). Вони отримали у подарунок комплекти книжок.

Користувачі, які посіли друге і третє місце, набрали майже однакову кількість балів. Тому організатори вирішили присудити два других місця. Їх посіли Олег Король і Микола Супрунець з 93,97 і 93,93 балами відповідно. Їм були вручені електронні книги і дипломи переможців.

Переможцем із великим відривом – 320,13 балів – стала Валентина Кодола. Вона отримала головний приз – нетбук – і диплом переможця.

Головну нагороду вручила Голова Наглядової ради Фонду «Україна 3000» пані Катерина Ющенко. «Дякую за вашу роботу, розум, талант, громадянську і життєву позицію, – сказала вона. – Те, що ви робите, необхідно мільйонам користувачів». Пані Катерина підкреслила важливість таких конкурсів, адже вони заохочують людей звертатися до різних тем суспільного життя. «У Вікіпедії має бути якомога більше інформації музейної та історичної тематики», – підкреслила вона.

Переможці конкурсу не приховували своєї радості від перемоги і охоче ділилися враженнями. «Змагальний момент – це дуже добре, – каже Олег Король. – Написання статей у рамках конкурсу стимулює до покращення якості матеріалів і значно підвищує продуктивність». «Було дуже цікаво брати участь у конкурсі, – зазначає Микола Супрунець, – наступного разу намагатимуся перемогти».

Як з’ясувалася, головна переможниця, Валентина Кодола, дізналася про конкурс «Пишемо про благодійність» випадково і вирішила взяти в ньому участь. У результаті вона створила найбільшу кількість статей – 37, і зробила найбільший внесок – близько 900 кілобайт. Валентина Іванівна – вчитель з 22-річним стажем, викладає історію і світову літературу в одній із сільських шкіл Корсунь-Шевченківського району, що на Черкащини. Серед її захоплень – сайтобудівництво, вона створила низку персональних сайтів для своїх колег-педагогів. «Було важко, – не приховує Валентина Кодола, – але мені дуже допомогли мої наставники з Вікіпедії, які навчили правильно писати і оформлювати статті». Також важливою для Валентини Іванівни була підтримка учнів: «Вони не допомагали мені в цій роботі, але гаряче підтримували».

Олександр Максимчук подякував усім, хто долучився до реалізації цього надзвичайно цікавого проекту, і висловив сподівання, що на цьому співпраця Асоціації благодійників України та «Вікімедіа Україна» не обмежиться.

Фото Максима Короденка


Галерея (31 фото)

* Для перегляду клікніть на фото