В Одеському художньому музеї діє виставка «Голодомор: очима українських художників» з колекції Моргана Вільямса 1 Грудня 2022 14:26

26 листопада в Одеському художньому музеї до Дня пам’яті жертв Голодомору в Україні 1932-1933 років відкрилася виставка українських художників з колекції Моргана Вільямса «Голодомор очима українських художників».

На виставці експонуються понад 50 робіт українських художників: Миколи Бондаренка, Віри Баринової-Кулеби, Нестора Кизенка, Ніни Марченко, Миколи Шевцова, Володимира Куткіна, Івана Новобранця та Ілька Мироненка та інших із приватної колекції директора Американсько-української ділової ради Моргана Вільямса. Співорганізаторами виставки виступив Міжнародний благодійний фонд «Україна 3000» спільно з ВБО «Асоціація благодійників України».

Морган Вільямс — американський підприємець і громадський діяч. Постійно відвідуючи Україну в рамках відряджень від уряду США, об’єктом його інтересу стали мистецькі твори, присвячені Голодомору. Практично всі роботи колекції Моргана Вільямса створені після 1988 року, коли після десятиліть заборон та умовчань було вперше офіційно визнано, що у 1932-1933 роках мільйони українців були знищені голодом. З того часу колекція регулярно поповнювалася новими роботами.

На відкритті виставки була присутня Марина Антонова – голова правління МБФ «Україна 3000», віце-президентка ВБО «Асоціації благодійників України» та директорка зі зв’язків з громадськістю Американсько-української ділової ради (USUBC). Вона розповіла, що «Морган Вільямс дізнався від Джеймса Мейса про Голодомор в Україні – житниці Європи. Під враженням від почутого, він почав збирати колекцію творів, присвячену цій трагедії. Для нього принциповим було, що всі роботи в його колекції були українських художників. Загалом нині колекція нараховує близько 450 робіт різного жанру – картини, плакати, гравюри, малюнки, графічні роботи. Всі вони виконані після 1988 року, тому що до 1988 року не можна було навіть і згадувати про Голодомор. Дана виставка вже демонструвалась в Австралії, у парламенті Великої Британії, в Канаді й у Чикаго та Вашингтоні (США)».

Після відкриття, для всіх охочих провели екскурсію виставкою. Присутні також могли прослухати записи спогадів людей, які пережили Голодомор. Спогади були зібрані в книзі «Їдло-33. Словник Голодомору», виданій у 2003 році шістдесятником, письменником Різниковим Олексою та озвучені журналістами «Суспільне UA: Одеса».

На виставці представлені мистецькі твори і плакати, творчість професіоналів та аматорів.  Виставка триватиме до 30 грудня 2022 року за адресою: Одеський художній музей,  м. Одеса, вулиця Софіївська, 5-А.

Фото із фейсбук-сторінки Одеського художнього музею.