Роботу-триптих художників Гончаренків “Геноцид 1933” передали у Національний музей Голодомору-геноциду 21 Листопада 2022 18:53

В Національному музеї Голодомору-геноциду відбулась подія передачі документів та картин, що присвячені трагічним сторінкам історії 90-річної давнини. У заході взяла участь віце-президентка Асоціації благодійників України – Марина Антонова, яка від імені американського колекціонера, власника найбільшої приватної художньої колекції, що пов’язана з Голодомором Моргана Вільямса, передала музею художню роботу-триптих київських митців братів Гончаренків. Робота “Геноцид 1933” (Жерствам 30-х років присвячується) була створена у 1989 році. Над її робою мозаїст та художник працювали понад 2 роки. Робота виконана у техниці мозаїки. Центральне пано містить деталі понівеченого у 30-ті роки Михайлівського Золотоверхого собору, фрески якого частково були знищені. Собор, як і десятки українських церков потрапив під безжальну тоталітарну машину, яка знищувала нашу історію, пам’ять та ідентичність. Бічні зображення – це помираюча від Голоду мати з дитиною та понівечений від тортур чоловік.

Як зазначила Марина Антонова: “Голод продовжує бути зброєю і зараз, під час вбивчої війни. … росія не пройшла процес каяття … Громадськість та спільнота мають знати про правду тих страшних подій, що відбувалися 90 років тому. Знищити ідентичність всього народу неможливо. Спільними діями, згуртованістю, які і зараз ми демонструємо, і ті спільні дії, які підтримували наших пращурів зможе допомогти рухатись нашій вільній країни”.

Брати Тарас та Юрій Гончаренки митці з Києва. Походять з родини митців. Міцна основа блискучих рисувальників в синтезі з тонким відчуттям кольору дала змогу створити неймовірно глибоку роботу, яка присвячена трагічній сторінці нашої історії. Праці митців широко відомі як в Україні, так і за кордоном.