На Житомирщині стартує новий соціальний проект на допомогу дітям-сиротам 4 Квітня 2012 11:32

Фонд Східна Європа у партнерстві з Житомирською обласною Асоціацією фахівців соціальної сфери розпочинає проект «Кожен має право на працю: партнерство заради покращення можливостей для працевлаштування вразливої молоді».

29 березня 2012 року у Житомирі презентували проект «Кожен має право на працю: партнерство заради покращення можливостей для працевлаштування вразливої молоді». Проект, що розрахований на рік, покликаний покращити умови для працевлаштування та соціальної адаптації вразливої молоді, зокрема дітей-сиріт, які навчаються в інтернатах та професійно-технічних училищах Житомирської області, повідомляють організатори.

В Житомирській області проживає близько 4000 дітей-сиріт. Більшість з них – вихованці інтернатних закладів. Після випуску з державних установ молодим людям складно адаптуватися в суспільстві та знайти роботу. Вони майже нічого не знають про власні права та пільги, мають занижену мотивацію та обмежений доступ до інформації. Крім того, сиротам не вистачає практичних навичок, необхідних для інтеграції в суспільство – комунікації, пошуку роботи, написання резюме, проходження співбесіди при прийомі на роботу тощо.

В рамках проекту «Кожен має право на працю» буде створено та апробовано систему підготовки молоді до самостійного життя, яка допоможе набути життєво необхідні навички та знання. Життєздатність системи буде забезпечена місцевими ресурсами – фахівцями-тренерами з числа спеціалістів, що працюють з сиротами в рамках своєї повсякденної роботи, які пройдуть підготовку за спеціально розробленою методологією. Окремим напрямком проекту буде навчальний курс для молоді, який включатиме теми з управління власним часом, підготовки до самостійного життя, прав людини, професійної орієнтації, здорового способу життя, працевлаштування та фінансової грамотності.

Асоціація фахівців соціальної сфери активно співпрацюватиме з місцевою громадою задля спільного пошуку рішень проблеми зайнятості вразливої молоді. Будуть організовані ярмарки вакансій та екскурсії на підприємства Житомирщини, що допоможе налагодити взаємодію та контакти між потенційними роботодавцями та вразливою молоддю.

Окрім навчального компоненту, проект включатиме й інші. Зокрема, партнерський освітній заклад також надаватиме допомогу для покращення матеріально-технічної бази, придбання нового комп’ютерного обладнання, що відкриє учням доступ до новітніх технологій та допоможе в навчанні.

Проект реалізується Фондом Східна Європа за рахунок коштів, наданих Всесвітнім Дитячим Фондом (WCF) та Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) через Фонд Євразія. Місцевим партнером проекту є Житомирська обласна Асоціація фахівців соціальної сфери.

Більше про цей та інші проекти Фонду Східна Європа – на сайті www.eef.org.ua.