Національний рейтинг «Компас благодійності України»: розпочато прийом заявок у 2024 році 4 Березня 2024 19:53

Шановні колеги! Сьогодні як ніколи критично важливим для доброчинних організацій є підтвердження відкритості, прозорості в фінансовому звітуванні, підтвердження ефективності роботи організації із залученими коштами, що є запорукою довіри між суспільством та благодійниками.

Доброчинність в Україні  це суспільна сфера, яка поступально і динамічно розвивається в країні понад 30 років із моменту відновлення незалежності України. Сьогодні українська доброчинність  це понад двадцять тисяч зареєстрованих благодійних фондів, майже двісті десять тисяч неприбуткових організацій, десятки тисяч неформалізованих волонтерських спільнот і мільйони громадян, які або безпосередньо беруть участь у цій діяльності або підтримують доброчинні структури своїми матеріальними або грошовими внесками.

Закордонні благодійні фонди традиційно беруть участь у щорічному процесі  відкритого рейтингування доброчинних організацій. Тому, виходячи із чинної міжнародної практики та із міркувань формування доброчесного доброчинного вітчизняного середовища, ВБО «Асоціація благодійників України» у ще середині 2022 року започаткувала національний проєкт: Рейтинг «Компас благодійності України».

Положення про Національний рейтинг «Компас благодійності України»

Завантажити заявку

Методика оцінювання

Національний рейтинг «Компас благодійності України» – додатковий маркетинговий інструмент, який полегшить комунікацію українських доброчинних організацій із потенційними закордонними жертводавцями, дозволить зробити фандрейзингову діяльність організацій більш прозорою та успішною, покаже ефективність роботи доброчинних організації із залученими коштами.

Своєрідна добровільна сертифікація доброчинної діяльності – це новий галузевий еталон надійності, відповідальності, підзвітності, доброчесності та прозорості у діяльності благодійної організації та неурядових , який є вадливим для формування культури доброчесності в українському суспільстві.

Запрошуємо організації долучатися до публічного рейтингу благодійних та неурядових організацій, які оприлюднюють свої річні податкові звіти та присутні в інтернет просторі.

Детальніше як подати заявку: заходимо на сайт https://compass.vboabu.org.ua – читаємо умови участі та «Положення про рейтинг» – скачуємо заявку, яку детально заповнюємо – готуємо документи, що зазначені під номером 3 у заявці – надсилаємо на контактний меіл [email protected] – чекаємо на відповідь від Організаторів – отримуємо сертифікати українською та англійською – ставимо на свій сайт та викладаємо у  соціальних мережах.

  • Національний рейтинг «Компас української благодійності»

Це – публічний рейтинг доброчинних організацій, які офіційно зареєстровані в Україні, здійснюють свою діяльність згідно чинного законодавства, публічно оприлюднюють свою звітність та присутні в інтернет просторі. Рейтингування благодійних та неурядових  організацій у рамках проекту «Компас благодійності України» – це створення відкритої системи суспільного оцінювання їхньої діяльності, можливість публічного підтвердження своєї прозорості і підзвітності, доказ ефективності своєї роботи із залученими коштами. Завдяки рейтингу «Компас благодійності України» благодійні та неурядові організації отримують від суспільства «зірку довіри» для своєї подальшої прозорої та ефективної роботи, для підвищення обізнаності суспільства з їхньою діяльністю, можливість пошуку додаткових ресурсів та збільшення фінансування своїх благодійних програм. За два неповних роки існування Рейтингу, сертифікати номінанта отримали понад двадцять доброчинних організацій України.  Детальніше https://compass.vboabu.org.ua

ВБО «Асоціація благодійників України», яка заснована ще у 2011 році як корпоративне благодійне об’єднання, належить до тих структур та інституції, які добре знають про існування проблем у доброчинному середовищі, усвідомлюють загрозу, яку вони несуть для українського суспільства і тому створили власну систему роботи для стимулювання розвитку доброчинності в Україні та подолання існуючих та потенційних проблем, які заважають цьому розвитку. Національний рейтинг  «Компас благодійності України» – один з проєктів цієї системи.

Сьогодні Асоціація є провідною експертною організацією у сфері доброчинності і основною метою своєї діяльності визначила розвиток ефективного соціально-орієнтованого благодійництва в Україні, зростання професіоналізму та сталості у провадженні доброчинності, підвищення рівня прозорості, відкритості та довіри суспільства до діяльності доброчинних організацій та спільнот.