Вручення табелів тяжко хворим дітям 13 Червня 2012 12:08

12 червня 2012 р. в Національній спеціалізованій дитячій лікарні «ОХМАТДИТ» відбулося свято: з кінцем навчального року дітей прийшли привітати не лише вчителі, але й волонтери.

У вересні 2011 р., завдяки зусиллям Центру медико-психологічної та соціально-реабілітаційної допомоги лікарні, Управління освіти та науки, молоді та спорту Шевченківської РДА, психолого-медико-педагогічної комісії та благодійної організації «Асоціація паліативної та хоспісної допомоги» було започатковано інноваційний проект з навчання дітей у стінах лікувального закладу.

Все розпочалося з того, що у липні-серпні 2011 р. Асоціація паліативної та хоспісної допомоги, що має на меті підтримку осіб, що зіткнулися з проблемою тяжкого захворювання, яка реалізовувала проект «Удосконалення соціальних гарантій невиліковно хворим громадянам України у кінці життя», за фінансової підтримки Міжнародного Фонду «Відродження», звернула увагу на недостатнє забезпечення соціальних гарантій у сфері доступу до загальноосвітніх послуг для маленьких пацієнтів. Після досить тривалої бюрократичної переписки, було організоване навчання для кількох дітей одного з відділень.

Протягом цілого 2011/2012 навчального року до 5 дітей приїздили 8 вчителів. З часом, кількість учнів збільшилася.

На початку, здавалося, було безліч перепон: вчителі, може вперше в житті, зіткнулися з суворим режимом відділення для перебування серйозно хворих дітей; інколи діти не завжди могли «відійти» від складних багаточасових процедур, і тому пропускали уроки; деякі мали часто від’їжджати для трансплантації органів; перебування в замкнених стінах лікарні значно обмежувало соціальний розвиток дітей і так далі. Але з часом вчителі змогли «під лаштуватися» до дітей, а самі діти стали бачити безумовний позитив від того, що до них приходить хтось новий і підтримує їх у психологічно скрутні хвилини.

І от 12 червня настав урочистий день вручення табелів. Дякуючи БО «Асоціація паліативної та хоспісної допомоги», навколо цієї дійсно надзвичайно важливої події вдалося об’єднати близько 20 волонтерів, які представляли і організацію Firefly, і римсько-католицьку громаду, і навіть Школу східної астрології та психології. Після спілкування з клоуном і лялькової вистави всі 15 дітей у відділенні (але у найпершу чергу – ті, що закінчили навчальний рік) отримали розвиваючі подарунки.

Хоча й людську доброту та щирість не можна виміряти банальними цифрами та вартостями, спробуємо оцінити цінову вартість наданої волонтерської допомоги: подарунки на суму понад 7000 грн і близько 60 людино-годин, що оцінюються в щонайменше 600 грн. За що ми всім їм дуже вдячні.

У подальшому Асоціація, місією якої є полегшити страждання потребуючих, планує проводити подібні акції та заохочує всіх бажаючих підтримати нашу благодійну діяльність.

Олександр Вольф, голова правління Асоціації паліативної та хоспісної допомоги