У рамках БІЄНАЛЕ відкрився АРТ-ШАТЕР для дітей 26 Червня 2012 16:50

26 червня у рамках титульного проекту і освітньої програми першої Київської міжнародної бієнале сучасного мистецтва ARSENALE відкрився арт-шатер «Родина традицій», в якому протягом трьох днів маленькі гості бієнале зможуть спробувати себе у ролі художників і скульпторів. Три дні дітей навчатимуть гончарній справі, соломоплетінню, ліпленню, створенню ляльок-мотанок, петриківському розпису та іншим видам етнічного мистецтва.
 
27 червня в арт-шатрі відбудеться майстер-клас скульптора Олександра Моргацького і художниці Зінаїди Ліхачової. Разом із дітьми Зінаїда, відома своїми роботами у стилі етно-модерн, створить скульптуру «Баба», що втілює жіночу природу зародження життя. Скульптуру подарують «Мистецькому Арсеналу», де розміститься шатер.
 
Наталія Заболотна: «Мистецький Арсенал» активно працює з художніми освітніми ініціативами для дітей. Ми з радістю підтримуємо ініціативи, які допомагають нам розвивати цей напрямок, адже наші діти – майбутні поціновувачі мистецтва. Деякі з них, можливо, стануть знаменитими художниками, кураторами чи мистецтвознавцями. В будь-якому віці у дітей важливо підтримувати творчий вогник, який дозволяє їм дивитися на світ з широко відкритими очима, сприймати його більш повно та яскраво».
 
За задумом організаторів, шатер об’єднає минуле і сучасність, традиції і головні теми сьогоднішнього дня. Тому, окрім традиційних українських мистецтв, діти матимуть можливість розписати футбольний м’яч. Причому автор найкрасивішого м’яча (кожен маленький гість «Родини традицій» зможе проголосувати за той варіант, що найбільше сподобався) отримає квиток на фінал «Євро-2012» у Києві.
 
Ініціатором створення шатра виступив Благодійний фонд «Родина». «Для нас шатер традицій – ще одна можливість звернути увагу на дітей, які потребують нашої підтримки, – говорить  Олександр Онищенко, президент Благодійного фонду «Родина». – В перший раз ми зможемо прийняти у шатрі 150 дітей за три дні. Всі вони живуть у Київській області, де займаються в будинках творчості та художніх гуртках. «Родина традицій» для цих дітей – великий крок назустріч творчості. В подальшому, я сподіваюсь, проект зможе мандрувати країною і стане постійним, щоб кожна дитина України мала змогу опинитися у чарівному шатрі і на цілий день зануритися в атмосферу справжнього мистецтва».
 
На відкритті, що відбулося 26 червня, об 11 годині, журналісти могли записати коментарі генерального директора «Мистецького Арсеналу», комісара ARSENALE Наталії Заболотної, президента Благодійного фонду «Родина» Олександра Онищенка, а також майстрів, які будуть працювати з дітьми: Віри Олексіївни Лещенко (майстрині з традиційної української випічки), Ірини Балай (майстрині з соломоплетіння), Івана Панкова (гончара).

TOP UKRAINE