У Львові та області збирають книжки для сільських бібліотек 10 Жовтня 2012 13:42

З 1 жовтня до 1 грудня у Львові та Львівській області триває благодійна акція «Українські книжки – сільським бібліотекам». Ініціатор заходу – громадська організація «Форум видавців» – ставить за мету зібрати 25 тисяч книжок для поповнення фондів сільських бібліотек Львівщини, поінформували в прес-службі Форуму.

Громадська організація «Форум видавців», головним завданням якої є популяризація книги та систематичного читання, сьомий рік поспіль успішно проводить благодійні акції з масштабного збору літератури. Всього зібрано уже понад 79 тисяч книжок орієнтовною вартістю понад 650 тисяч гривень, які передано дитячим будинкам, інтернатам, сільським бібліотекам та малозабезпеченим родинам.

«Міська молодь має широкий доступ до інформаційних джерел – книгарень, інтернет-ресурсів, медіа, культурних осередків. У селі ж єдиним джерелом інформації та осередком культури залишається бібліотека. На початок 2012 року, читачами сільських бібліотек-філій Львівської області були лише 52% всього населення регіону. Основна причина такої ситуації, на думку фахівців, – невідповідність фондів сільських книгозбірень потребам сьогодення. Опитування бібліотекарів Львівщини засвідчує, що у більшості сільських бібліотек за останні 20 років фонди практично не оновлювалися – за винятком підручників, які становлять понад 90%», – кажуть організатори.

Проведення акції «Українські книжки – сільським бібліотекам» дозволить запустити механізм масового громадського руху, який розширить мешканцям села доступ до книги, підвищить в сільському середовищі попит на інтелектуальний і культурний продукт, а також приверне увагу жителів міст до проблем культурного розвитку сільських громад.

«На оновлення фондів однієї сільської бібліотеки Львівщини припадає, в середньому, 892 грн. на рік, з яких більша частина витрачається на передплату періодичних видань. Найбільш загрозливою ця ситуація є для дітей, які, втративши доступ до сучасних художніх та пізнавальних видань, не зі своєї вини позбавлені можливості культурно, інтелектуально та духовно розвиватися і приречені залишатись поза важливими суспільними процесами», – додають організатори.

Джерело: ZAXID.NET