Національний конкурс «Благодійна Україна»: благодійники, не соромтеся, подавайте заявки! 22 Листопада 2012 15:00

Національний конкурс «Благодійна Україна»: благодійники, не соромтеся, подавайте заявки!

Асоціація благодійників України запроваджує Національний конкурс «Благодійна Україна» – новий всеукраїнський конкурс з метою відзначення кращих благодійників і найбільш ефективних благодійних ініціатив.

Конкурс стартував 15 жовтня 2012 року. Його офіційна презентація відбулася 22 листопада 2012 року в приміщенні Національного інформаційного агентства «УКРІНФОРМ». У ній взяли участь Президент Асоціації благодійників України, голова Оргкомітету конкурсу «Благодійна Україна» Олександр Максимчук, президент Благодійного фонду анімалотерапії, голова Конкурсної комісії Маргарита Січкар, лідер гурту «Мандри», голова Наглядової ради конкурсу Сергій Фоменко, заступник голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, голова Медіа-ради конкурсу Лариса Мудрак, а також керівники благодійних організацій, громадські діячі, представники ЗМІ.

Метою Національного конкурсу «Благодійна Україна» є розвиток ефективного соціально-орієнтованого благодійництва в Україні, поліпшення якості комунікацій між благодійниками та отримувачами допомоги, створення додаткових можливостей для їхнього продуктивного діалогу. Його організатори мають на меті зберегти найкращі традиції та ключові принципи, закладені конкурсом «Благодійник року». Адже формат та організація «Благодійника року», які формувалися протягом п’яти років, були зразком чесного, прозорого та об’єктивного проведення конкурсів такого рівня.

При цьому задум нового конкурсу значно масштабніший. Головне його завдання – показати широкий пласт благодійної роботи, яка розгортається в Україні. Це не тільки ті, хто надає благодійну допомогу, а й ті, хто її отримує і вміє нею ефективно розпорядитися.

«Благодійна Україна» використовує кращий досвід «Благодійника року» і в організаційній складовій. Так, підготовку та проведення конкурсу забезпечує Оргкомітет. Це постійно діючий робочий орган конкурсу. Його завдання – виконання організаційної, виконавчої, координаційної, комунікаційної та звітної функцій.

Спостереження за проведенням конкурсу і погодження стратегічних рішень здійснює Наглядова рада – до неї входять відомі в Україні особистості, які активно займаються громадською роботою. Очолює Наглядову раду Сергій Фоменко, до неї також входять народна артистка України Марія Бурмака, громадська діячка, журналіст і мисткиня Анжеліка Рудницька, директор видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» Іван Малкович, письменниця Оксана Забужко. «Для відомих людей благодійна робота складається з двох частин – практичної і промоційної, – говорить Сергій Фоменко. – Практична частина – це безпосередня участь в акціях, допомога, підтримка. Промоційна – це робота на популяризацію благодійності, адже багато людей не звертають увагу на проблеми, які існують в суспільстві. Для мене честь очолювати Наглядову раду конкурсу, це цікава праця. І ми вже маємо ідеї щодо популяризації».

Оцінювання поданих заявок здійснює Конкурсна комісія. Вона формується щорічно і працює незалежно від інших керівних органів конкурсу. Головою цьогорічної Конкурсної комісії є Маргарита Січкар. «Коли мені запропонували очолити Конкурсну комісію, я не змогла відмовитися, – зізнається вона. – Адже це єдиний конкурс, який працює відкрито і чесно». Маргарита Січкар закликала усіх благодійників не соромитися і подавати заявки на конкурс. «Це допоможе закріпити позитивний результат, – переконана вона. – А тих, хто стане переможцями, спонукатиме робити ще більше і ділитися досвідом».

Наразі формується склад Конкурсної комісії. До неї вже погодилися увійти фахівці, які багато років займаються благодійністю і громадською роботою. Серед них – президент Благодійного фонду «Приятелі дітей» Марина Криса, голова правління Благодійного фонду «Благомай» Костянтин Голубятніков та інші.

Сприяння популяризації в засобах масової інформації теми благодійності – основне завдання Медіа-ради конкурсу. Очолює цей орган Лариса Мудрак. Також до складу Медіа-ради входять: почесний голова Незалежної асоціації телерадіомовників України Тетяна Лебедєва, заступник голови Державного комітету телебачення та радіомовлення України Дмитро Кравченко, журналіст і телеведучий Андрій Куликов, співзасновник ТОВ «Українські медійні системи», керівник проекту «Главком» Віктор Шлінчак, Голова Національного союзу журналістів України Олег Наливайко. «Дуже важливо, щоб сьогодні журналісти не тільки висвітлювали добрі справи, а й робили їх самі, – наголошує Лариса Мудрак. – Сьогодні журналістів, які влаштовують благодійні акції, збирають кошти, стає все більше. Вони можуть спонукати інших своїм прикладом».

Отже, у конкурсі «Благодійна Україна» можуть брати участь благодійники, які надавали допомогу для вирішення актуальних суспільних проблем у період з 1 січня по 31 грудня поточного року. Визначення переможців відбувається
в період з 20 лютого по 10 березня наступного року. Нагородження переможців проводиться у березні наступного року.

Щоб взяти участь у конкурсі, необхідно подати в Оргкомітет заявку відповідної форми, яку можна отримати на веб-сайті Асоціації благодійників України www.vboabu.org.ua, або за запитом на адресу [email protected]. Заповнену конкурсну заявку слід надіслати електронною поштою на адресу [email protected]. До заявки можна додати заскановані фотографії, публікації, відгуки, рекомендації тощо, які характеризують діяльність благодійника або хід реалізації благодійного проекту.

У конкурсі передбачені десять номінацій і три спеціальні номінації. Конкурсні номінації такі:

  1. Благодійник: компанія – великий бізнес – у номінації розглядаються заявки щодо благодійної діяльності суб’єктів підприємництва, що мають ознаки великого бізнесу згідно чинного законодавства України.
  2. Благодійник: компанія – середній бізнес – у номінації розглядаються заявки щодо благодійної діяльності суб’єктів підприємництва, що мають ознаки середнього бізнесу згідно чинного законодавства України.
  3. Благодійник: малий бізнес (в т.ч. фізична особа – підприємець) – у номінації розглядаються заявки щодо благодійної діяльності фізичних осіб – підприємців та суб’єктів підприємництва, що мають ознаки малого бізнесу згідно чинного законодавства України (а також зареєстровані у визначеному порядку фізичні особи – підприємці).
  4. Благодійник: фізична особа – у номінації розглядаються заявки щодо благодійної діяльності фізичних осіб – громадян України, осіб без громадянства, громадян інших країн, які надавали фінансові та нефінансові пожертви за власний рахунок на території України.
  5. Благодійник: загальноукраїнський (в тому числі міжнародний) благодійний фонд (організація) – у номінації розглядаються заявки щодо благодійної діяльності загальноукраїнських або міжнародних благодійних фондів (організацій), що працюють на загальнонаціональному рівні.
  6. Благодійник: регіональний благодійний фонд (організація) – у номінації розглядаються заявки щодо благодійної діяльності зареєстрованих благодійних фондів (організацій) регіонального рівня.
  7. Благодійник – неурядова організація – у номінації розглядаються конкурсні заявки щодо благодійної діяльності громадських організацій (крім дитячих та молодіжних), галузевих об’єднань підприємств, інших об’єднань громадян, зареєстрованих згідно чинного законодавства, та неформалізованих спільнот громадян.
  8. Благодійник: дитяча або молодіжна організація (спільнота) – у номінації розглядаються заявки щодо благодійної діяльності та/або суспільно важливих ініціатив формалізованих або неформальних дитячих та молодіжних організацій (спільнот).
  9. Народний благодійник – переможець визначається згідно з відповідним Положенням про номінацію «Народний благодійник», яке затверджується Оргкомітетом конкурсу.
  10. Благодійна акція року – у номінації розглядаються заявки щодо проведених протягом року акцій, спрямованих на розвиток, популяризацію, підтримку благодійності в Україні.

Спеціальні номінації:

  1. Ефективне використання благодійної допомоги – у номінації розглядаються заявки щодо відзначення тих реципієнтів, які найбільш раціонально, ефективно, публічно використовують залучені ресурси для реалізації благодійних програм.
  2. Благодійність у медіа – переможець визначається Медіа-радою згідно відповідного Положення про спеціальну номінацію «Благодійність у медіа», яке затверджується Оргкомітетом конкурсу.
  3. Інновації в благодійності – у номінації розглядаються заявки щодо відзначення благодійних фондів (організацій), які при пошуку та використанні ресурсів використовують оригінальні інноваційні інструменти та механізми.

Окрім цього, Наглядова рада і партнери конкурсу, за узгодженням із Оргкомітетом, можуть самостійно нагороджувати учасників, організаторів, волонтерів, меценатів Конкурсу спеціальними нагородами, призами або цінними подарунками.

«Благодійна Україна» – це не просто конкурс з відзначення кращих благодійників, – переконаний Голова Оргкомітету Олександр Максимчук. – Це – унікальний майданчик для обміну досвідом, налагодження партнерства між благодійниками, напрацювання шляхів ефективної доброчинної роботи. Це конкурс для тих, хто системно займається благодійністю, і для тих, хто робить перші, вдалі кроки. А ще ми хочемо відзначити тих, хто вміє ефективно використовувати благодійну допомогу. Вірю, що наш конкурс консолідує українських благодійників і підніме авторитет благочинності в суспільстві».


Галерея (10 фото)

* Для перегляду клікніть на фото