Олександр Максимчук: конкурс «Благодійна Україна» міг би стати «благодійним Оскаром» 27 Грудня 2012 14:34

Олександр Максимчук: конкурс «Благодійна Україна» міг би стати «благодійним Оскаром»

Суспільне визнання і вдячність – потужний стимул і величезне джерело натхнення для благодійників. Найбільш показовим і, так би мовити, відчутним способом суспільного визнання є конкурси для благодійників. Сама наявність такого конкурсу у громадському просторі виокремлює цілий пласт соціуму, в якому є активна діяльність – і є конкуренція.

Що таке конкурси для благодійників, навіщо вони потрібні, наскільки розповсюджені у світі, розповів на Конгресі «Благодійна Україна» Президент Асоціації благодійників України Олександр Максимчук.

«Я б виділив такі складові суспільного визнання благодійної роботи – рейтингування благодійних організацій, експертні дослідження в сфері благодійності і конкурси для благодійників», – сказав Олександр Максимчук.

Конкурсів благодійників у світі величезна кількість. Це можуть бути разові акції або тривалі багаторічні проекти. Вони можуть охоплювати широкий спектр благодійного життя, а можуть обмежуватися деякими аспектами. Їх ініціаторами або організаторами виступають громадські та благодійні організації, об’єднання, засоби масової інформації, бізнес, держава тощо.

Президент Асоціації благодійників навів приклади найбільш популярних конкурсів для благодійників за кордоном. Так, у Великій Британії є конкурс Charity Times Awards, який проводиться вже 13 років і покликаний відзначати кращі здобутки і практики в благодійному та недержавному секторі. У 2012 році він проводився у 23 номінаціях, нові номінації додаються практично щороку. Ще одна британська відзнака – Business Charity Awards. Цей конкурс відзначає добрі справи бізнесу, проводиться у 22 номінаціях, його ініціатор – журнал «Третій сектор». В Австралії шість років поспіль проходить конкурс Good Giving Charity Award. Його проводить Givewell – перша в країні організація, що займається дослідженням і підтримкою культури благодійності. В цьому конкурсі всього дві номінації – краща неприбуткова практика і кращий суспільний проект або акція. Але він дуже популярний в Австралії. В Сінгапурі є державна премія Charity Governance Awards. Нею відзначаються благодійники, які демонструють найвищі стандарти в управлінні та організації роботи. Тут також дві номінації, і вони визначають обсяг наданої допомоги – менше 10 мільйонів доларів та більше 10 мільйонів доларів.

«Україна в цьому питанні теж «не пасе задніх», – сказав Олександр Максимчук. – П’ять років у нас проводився Національний конкурс «Благодійник року». Сьогодні його головні принципи і кращі традиції постали в основі конкурсу «Благодійна Україна».

Представляючи конкурс «Благодійна Україна», Президент Асоціації підкреслив, що ключова його інновація – це повна відкритість. «На організаційному рівні – ми відкриті до партнерства і готові співпрацювати будь з ким, – сказав він. – Навіть на рівні формату – процедура конкурсу і його номінації, за бажанням, можуть змінюватися».

В концепцію «Благодійної України» закладено кілька цікавих «фішок». «По-перше, ми б хотіли транслювати цей конкурс в регіони, – зазначив Президент Асоціації благодійників. – Вже оголошено старт конкурсу «Благодійна Львівщина – 2012», тривають переговори про проведення конкурсу в Херсонській, Хмельницькій та інших областях. В конкурсі 13 номінацій – десять конкурсних і три спеціальні. Деякі з них дуже своєрідні – це номінації «Народний благодійник», «Благодійність у медіа», «Інновації в благодійності».

«Повторюю, ми відкриті до будь-яких пропозицій і співпраці, – наголосив Олександр Максимчук. – Ми б хотіли, щоб «Благодійна Україна» стала «благодійним Оскаром». Але хочу підкреслити, що цей конкурс завжди буде справедливим».

Президент Асоціації благодійників подякував Марині Антоновій, яка раніше у рамках конгресу представила доповідь щодо рейтингування благодійних організацій. «Наша Асоціація у 2011-2012 році провела перше в Україні експертне дослідження, результати якого представлені у Звіті «Стан розвитку благодійності – 2011», – сказав Олександр Максимчук. – На жаль, в Україні сьогодні нема багатоаспектного рейтингу благодійних організацій, який міг би стати великою допомогою для тих, хто хоче робити добрі справи у співпраці з благодійними організаціями. Повідомляю, що наша Асоціація має намір найближчим часом розпочати таку роботу».


Галерея (8 фото)

* Для перегляду клікніть на фото