В Києві відбувся благодійний концерт на підтримку Ладижинського дитячого будинку-інтернету 7 Лютого 2013 17:17

«Друга ріка», «С.К.А.Й», Антон Лірник, Валентин Стрикало, Ольга Діброва та Коля Сєрга у столичному «Crystal Hall» приєдналися до благодійного концерту на підтримку вихованців Ладижинського дитячого будинку-інтернету, що на Вінничині.

За словами координаторів соціального проекту «Майбутнє дітям», усі зібрані під час заходу кошти будуть передані на будівництво додаткового корпусу інтернату, вартість якого близько мільйона гривень. Нині саме у Вінницькій області функціонує єдиний в країні інтернат такого типу, де проживають 168 дітей із діагнозом синдром Дауна, ДЦП, розумовими відхиленнями. Водночас 32 дитини із числа вихованців мають лише фізичні вади, а отже при наявності окремого приміщення для реабілітації можуть навчитися читати, писати. Досі усі, незалежно від потреб та можливостей, проживали в єдиному корпусі і увесь свій час проводили в кімнатах на ліжках.

Під час прес-конференції Анна Геращенко, яка займається проектами, що покликані допомагати дітям-інвалідам в інтернатах розповіла про ті умови, в яких вони вперше познайомилися з дітьми в Ладижині. І вже першим кроком був збір коштів на ремонт приміщення, де діти знаходяться й нині, обладнання спеціальної ігрової кімнати, завдяки чому інваліди вперше отримали свій власний простір для розвитку.

– Деякі діти буквально після наших зустрічей почали ходити, – зізнається Анна. – Це навіть здивувало персонал закладу, проте до цього інвалідів навіть ніхто не намагався підняти з ліжка чи інвалідного візка. Більше того. Ми побачили, що 32 дитини цілком нормальні, вони спілкуються, намагаються щось пізнати. Колись їх залишили батьки, бо вважали, що не впораються з хворими дітьми чи соромилися їх перед друзями, але це не означає, що цим шляхом має йти усе свідоме суспільство.

Також Анна наголосила, що заклад знаходиться за межами столиці і фактично за межами поля людського зору, дітей сховали від світу і новий корпус для декого з них – це можливість жити більш-менш повноцінним життям.

– Ми не вимагаємо щось від держави, ми просто об’єднуємося і робимо спільну справу. Наразі це збір коштів для дітей-інвалідів, але щоб дійти до цього, зібрати команду небайдужих та ініціативних людей, ми готувалися кілька років. Зрозуміло, що саме публічні люди – зірки, яких ми запросили до участі у концерті, в деякій мірі привертають увагу до проблем інтернату. По суті звичайні люди, як ми з вами – волонтери, співки, глядачі – роблять одну, але незвичайну справу. Вже виховали свідомих людей, які готові займатися соціально відповідальною справою, – відзначає тренер тренінгового центру «Вирішення і Перспектива» Костянтин Корчемний.

Ведучий концерту, діджей МС Т розповів, що особисто запрошував багатьох українських виконавців приєднатися до концерту. Одні змогли це зробити, інші – ні, але це не означає, що вони не хочуть виступати безкоштовно чи допомагати дітям, просто мали інші справи.

– Я думаю вони ще матимуть змогу взяти участь у подібних благодійних концертах, адже це не кінець, – це лише початок добрих справ, де кожен може стати їх частинкою, – резюмував ведучий.

Що стосується самого концерту, то ще на початку камедіклабівець Антон Лірник закликав публіку веселитися і сприймати все з посмішкою на обличчі, пам’ятаючи про мету заходу. Власне, про це нагадували і спеціальні плакати в залі, волонтери із скриньками для пожертв. Першою його почули донька, яка протягом виступу батька танцювала під сценою, приковуючи увагу фотографів та операторів. Проте згодом її запал підхопили усі.

Спеціально на концерті показали фільм про вихованців Ладижинського будинку, після якого відвідувачі запевнилися, що дітям потрібна допомога кожного і лише спільно, нехай через придбання квитків на концерт чи покупку лотів на аукціоні, сувенірної продукції у фойє клубу, вони поділять ся своїми грошима і теплом з тими, хто цього потребує.

У залі клубу під час виступу улюблених артистів було дійсно гаряче: один за одним на сцену виходили артисти, виконуючи кілька відомих хітів. У перервах між цим, глядачам розповідали про мету проекту, його організаторів і нагадували яким чином можна допомогти інвалідам. З поміж іншого молодь могла придбати за 100 гривень книгу, яка буквально 31 січня вийшла друком і була присвячена подіям минулорічної давності, коли були спроби закрити сервер «EX.ua». У новому виданні, назва якого співзвучна із назвою сервера, що виступив генеральним партнером благодійного заходу, зібрані найцікавіші скорочення англійською мовою, які часто використовують під час спілкування в інтернеті чи короткими повідомленнями. Разом з тим, на аукціоні продавали м’ячі із підписами українських футболістів та картини, парфуми.

Співаки, які не лишилися осторонь заходу, за свою участь отримували від організаторів скляні статуетки, оплески публіки і вдячність усіх без винятку.

Загалом благодійникам спільно вдалося зібрати чималу суму коштів, проте цього поки не вистачить на втілення задуму, тож, ймовірно, справу доведеться продовжити, аби, як і планували, 1 червня відкрити у Ладижині новий корпус для інвалідів.

Джерело: 20 хвилин – Житомир