LOTS OF SOCKS: В Україні сьогодні відбудеться акція на підтримку Всесвітнього дня людини з синдромом Дауна 21 Березня 2013 11:45

LOTS OF SOCKS: В Україні сьогодні відбудеться акція на підтримку Всесвітнього дня людини з синдромом Дауна

Сьогодні в Україні відбудеться акція, присвячена Всесвітньому дню людини з синдромом Дауна – на вулицях українських міст з’являться люди в різнокольорових шкарпетках.

Саме 21 березня відзначається Всесвітній день людини із синдромом Дауна. Вперше його відзначали у 2006 році на VI міжнародному симпозіумі з синдрому Дауна, проведеному у місті Пальма де Майорка (Іспанія) за ініціативою правлінь Європейської та Всесвітньої асоціацій Даун Синдром.

Двадцять перший день третього місяця був обраний, щоб показати, що синдром Дауна пов’язаний із наявністю у клітинах людини 3-тьої хромосоми у двадцять першій парі. 10 листопада 2011 року резолюцією Організації Об’єднаних Націй ця дата була офіційно внесена в календар подій.

Цього року 21 березня в усьому світі відбудеться масова акція LOTS OF SOCKS, ініційована міжнародною організацією Down Syndrome International.

В Україні організаторами акції виступить ВБО «Даун Синдром».

«Мета цього міжнародного руху – звернути увагу суспільства на проблеми людей із синдромом Дауна. Ми пропонуємо кожному надіти в цей день різнокольорові шкарпетки і за допомогою такого незвичайного аксесуару відчути себе, не таким, як усі. Зрозуміти, що значить жити під пильними і часто недобрими поглядами оточуючих», – розповіла організатор акції LOTS OF SOCKS в Україні Тетяна Михайленко.

Суть акції в тому, що люди, які виражають толерантність та підтримку хворим із синдромом Дауна, 21 березня надінуть яскраві непарні шкарпетки, гольфи або гетри, або зайву шкарпетку, як символ додаткової хромосоми. Організатори акції також пропонують зробити зі шкарпеток шарф або краватку, або просто прив’язати її до сумки або вкласти в кишеню піджака.

За офіційною статистикою, в Україні щороку народжується понад 420 дітей із синдромом Дауна. Імовірність народження такої дитини не залежить від способу життя батьків, стану їхнього здоров’я, шкідливих звичок, харчування, статків, освіти, національності чи віросповідання.

Причому медики наголошують, що носії додаткової хромосоми можуть стати повноцінними членами суспільства за наявності необхідної психолого-педагогічної та медичної підтримки.

У світі вже давно існує добре розроблена модель супроводу таких дітей та їхніх родин.

За словами активістів громадських організацій, в Україні поки що відсутня будь-яка системна модель підтримки та професійної допомоги людям із синдромом Дауна та їхнім сім’ям. Такий стан речей часто призводить до відмов від дітей у пологових будинках.

Джерело: Кореспондент.net