Другий Національний конкурс «Благодійна Україна» стартував 16 Квітня 2013 18:44

Другий Національний конкурс «Благодійна Україна» стартував

Вшанування благодійників триває: офіційно стартував Національний конкурс «Благодійна Україна – 2013».

Прес-конференція, присвячена підведенню підсумків Першого конкурсу «Благодійна Україна» та початку нового річного циклу конкурсу, відбулася 16 квітня 2013 року в «Укрінформі». У ній взяли участь представники керівних органів конкурсу – голова Оргкомітету, Президент Асоціації благодійників України Олександр Максимчук, голова Наглядової ради, лідер гурту «Мандри» Сергій Фоменко, голова Конкурсної комісії, президент благодійного фонду анімалотерапії Маргарита Січкар, голова Медіа-ради, заступник голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Лариса Мудрак, а також переможниця конкурсу у номінації «Благодійник – фізична особа» Віра Олеш.

Перший Національний конкурс «Благодійна Україна» став однією з найбільш знакових подій у благодійному житті нашої країни. Велика кількість заявок, високий рівень поданих на оцінювання програм і проектів, унікальна нагорода – бурштиновий «Янгол добра», вражаючий фінал, концерт гурту «Мандри» – все це надовго запам’ятається благодійникам і всім, хто мав відношення до перебігу конкурсу та відвідав церемонію нагородження.

Нагадаємо, конкурс був оголошений 15 жовтня 2012 року. Збір заявок тривав до 20 лютого 2013 року. Участь у конкурсі взяли 212 благодійників з усіх куточків України, Конкурсна комісія працювала до 5 березня. 12 березня організатори оголосили лауреатів конкурсу – по три кращі благодійники в 11 з 12 номінацій. Церемонія нагородження відбулася 14 березня 2013 року в «Українському домі» і стала складовою великої доброчинної акції, яка також включала в себе «тихий» аукціон і концерт гурту «Мандри».

Особливості роботи Конкурсної комісії виклала Маргарита Січкар. Отже, Конкурсна комісія оцінювала заявки у десяти номінаціях з дванадцяти. У номінації «Благодійність у медіа» володаря «Янгола добра» визначала Медіа-рада, а в номінації «Народний благодійник» переможець обирався шляхом користувацького голосування в інтернеті. 31 експерт з усіх регіонів України був залучений до роботи в Конкурсній комісії. Кожен експерт, опрацювавши номінацію, розташовував подані у ній заявки на відповідні місця за олімпійським принципом: найкраща заявка посідала перше місце, далі друге, третє і так далі. Коли всі експерти опрацювали номінацію, їхні голоси по кожній заявці підсумовувалися, і так отримувався загальний бал. Чим меншим є цей бал – тим вище місце посіла заявка, тим більше було в неї шансів на перемогу.

Про церемонію нагородження докладно розповів Олександр Максимчук. Організатори вирішили відмовитися від формальної процедури нагородження і перетворили церемонію на справжнє свято благодійності. Розпочалося воно «тихим» благодійним аукціоном, лоти на який представили відомі особистості та організації – члени Асоціації благодійників. Усі виручені кошти спрямовані на реалізацію програм і проектів цих організацій, а також на адресну допомогу потребуючим. Найдорожчим лотом стала гітара Сергія Фоменка, на якій він грав десять років. Покупець гітари передав її до донецького музею «Смолоскип», а виручені кошти – 8 тисяч гривень – Сергій спрямує на закупівлю ліків хлопцю з Вінниці Ігорю Книшу, якого п’ять років тому збила машина, внаслідок чого він став інвалідом.

Церемонія нагородження була побудована за типом «оскарівської». Ведучий – Заслужений артист України Євген Ніщук – запрошував на сцену трьох лауреатів у кожній номінації, а також відому людину, яка називала ім’я переможця і вручала нагороди. Серед відомих особистостей, з рук яких переможці та лауреати отримали свої нагороди, – Народний депутат України Юрій Одарченко, олімпійський призер Денис Силантьєв, Голова Наглядової ради Фонду «Україна 3000» Катерина Ющенко, почесний голова Незалежної асоціації телерадіомовників України Тетяна Лебедєва, президент Української торгово-промислової конфедерації Володимир Демчак, екс-міністр охорони здоров’я Василь Князевич, співаки Сергій Фоменко та Анжеліка Рудницька, Голова Національної спілки журналістів України Олег Наливайко, письменник і видавець Іван Малкович та інші. Просто під час церемонії було зупинене голосування за переможця у номінації «Народний благодійник». Президент Асоціації благодійників Олександр Максимчук власноруч вписав у дипломи імена переможця і лауреатів. Окрім призів в основних і спеціальних номінаціях, Оргкомітет вручив три спеціальні відзнаки «За розвиток благодійності в Україні».

Одразу після закінчення церемонії нагородження розпочався концерт гурту «Мандри». Сергій Фоменко і музиканти «Мандрів» подарували усім присутнім годину чудової музики у живому виконанні.

Олександр Максимчук офіційно проголосив старт Другого Національного конкурсу «Благодійна Україна». Положення про конкурс та окремі його номінації, аплікаційну форму
й іншу інформацію, необхідну для подання конкурсної заявки, можна знайти на сайті Асоціації благодійників України за посиланням:
http://vboabu.org.ua/bu/871.html.

Збір заявок триватиме до початку лютого 2014 року. Більш конкретні терміни організатори повідомлять додатково.

Олександр Максимчук, Президент Асоціації благодійників України, голова Оргкомітету: «Перший конкурс «Благодійна Україна» вже увійшов в історію. Але він показав, що у нас дуже багато роботи. Як добрі справи не знають перерв і канікул, так не має закінчуватися конкурс «Благодійна Україна». Лише місяць тому ми підвели підсумки першого конкурсу, а сьогодні вже оголошуємо другий і закликаємо усіх благодійників брати в ньому участь. Доброчинність в Україні потребує розвитку та підтримки, суспільство – допомоги, а благодійники – визнання і подяки».

Маргарита Січкар, президент Благодійного фонду анімалотерапії, голова Конкурсної комісії: «Оцінювати добрі справи – складно і невдячно. Адже всі учасники – вже переможці, тому що вони роблять це, допомагають ближнім, допомагають суспільству. А володарі «Янголів добра» – це кращі з кращих. Переконана, вони стануть гарним прикладом для всіх, хто займається доброчинністю. І наступні конкурси дадуть нам багато таких прикладів».

Лариса Мудрак, заступник Голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, голова Медіа-ради: «В епоху нових медіа до участі в благочинних акціях і заходах, спрямованих на популяризацію ідей меценатства, співчуття й допомоги знедоленим має долучатися вся інтернет-спільнота: видання, провайдери, оператори, блогери, коментатори, звичайні користувачі. Новітні комунікативні можливості – це той ресурс, який виведе благодійність на новий якісний рівень. В Україні для цього вже є всі передумови».

Сергій Фоменко, лідер гурту «Мандри», голова Наглядової ради: «На аукціоні конкурсу «Благодійна Україна» ми продали мою гітару, з якої починалися «Мандри». На цій гітарі я грав десять років, вона знімалась в наших перших кліпах – «Дочка мельника», «Калина». Об’їздив з нею всю Україну та закордонні гастролі в Польщі, Великобританії. Я дуже люблю цю гітару. Але на такі речі, як благодійність, треба давати те, що справді любиш. Інакше немає сенсу. І як доказ того гітара потрапила в хороші руки – в Музей «Смолоскип» в місті Донецьку. Нові власники гітари готують офіційне відкриття експозиції. Окрім цього – обіцяють використовувати її за призначенням».

Віра Олеш, логопед у дитячому садку міста Соснівка, переможець конкурсу «Благодійна Україна – 2012»: «Перемога в конкурсі «Благодійна Україна» – це не моє особисте досягнення, це визнання праці нашого фонду «Еко-Милосердя», наших волонтерів, усієї громади Соснівки. Те, що наша скромна робота була оцінена так високо, що про неї дізналася вся Україна, – це дало нам величезне натхнення і поштовх до нової, ще більш активної роботи. Хочу звернутися до всіх благодійників: друзі, колеги, не соромтеся брати участь у конкурсі «Благодійна Україна». Він – не тільки для вас, а для всього українського суспільства. Подумайте про те, що ваша робота може надихнути інших на добрі справи».


Галерея (8 фото)

* Для перегляду клікніть на фото